Ülo Toomsalu • 4. oktoober 2005 kell 5:57

SLÕL: Regina Baltica must kast läheb uurimisele

Laupäeval liinile naasva Regina Baltica õnnetuse põhjus on siiani selgusetu, sest nn musta kasti salvestisi hakatakse üle kuulama alles reedel.

Tallinki ja veeteede ameti asjatundjad uurisid laupäeval Naantali dokki tõmmatud reisilaeva. «Vaatasime üle kõik süsteemid ning uurisime ka laevapere tegevust,» ütles Tallinki superintendant Tanel Hinno.

Laevafirma esindajad tõid Soomest kaasa ka nn. musta kasti, mille salvestisi hakatakse kuulama reedel, kirjutab SL Õhtuleht.

«Selle juures on veeteede ameti ja meie asjatundjad,» märkis Hinno. Samal päeval jõuab Tallinna ka Regina Baltica kapten Aivo Palm, kellel on kaasas põhjalik ettekanne ööl vastu 28. septembrit juhtunud õnnetusest.

Hinno sõnul pole nn must kast võluvits, mis paljastab õnnetusest kogu tõe, salvestised võivad anda vaid vihjeid ja abi. Salvestistel on kõnelused sillas, käsud, raadioühendus, radaripilt, kurss, kiirus, mootorite jt näitajad. «Need töötatakse läbi ja siis võib alles midagi rääkida,» ütles Hinno. «Ehk novembriks saame mingi pildi kätte, mis Rootsi rannikul juhtus.»

Hetkel kuum