Peeter Teder • 31. oktoober 2005 kell 22:00

Ülevõtmised kergitasid turge

Euroopa börsid tegid eile kahe viimase aasta suurima tõusu. Hiigelhüppe tegi O2 aktsia, mis kerkis 25 protsenti ja maksis 205,5 penni.

Hüppe põhjus oli Hispaania firma Telefonica nõustumine võtta firma 17,7 miljoni naela eest üle. Seega oleks tegemist viimase viie aasta suurima ülevõtutehinguga Euroopa telekommunikatsioonisektoris.

Üheks olulisimaks tõusjaks oli Euroopas ka ABN Amro aktsia, mis kerkis 3,3 protsenti ning maksis 19,75 eurot. Aktsia kerkimisele aitasid kaasa panga head kolmanda kvartali tulemused, mida põhjustas tegevuskasumi järsk suurenemine Brasiilias. Head tulemused võimaldasid tõsta teise poolaasta kasumiennustust.

Kasumiootused tõstsid ka Šveitsi UBS panga aktsia hinda, mis kerkis 3,5 protsenti ja maksis 109,5 Šveitsi franki. Pangalt oodati viimase pooleteise aasta suurimat kvartalikasumit.

Teistest aktsiatest oli märkimisväärsem Statoili aktsia. Statoili aktsia tõusis heade majandustulemuste peale 3,9 protsenti ning maksis 144,25 Norra krooni. Naftafirma kasum ulatus 8,7 miljardi Norra kroonini (17,2 miljardi Eesti kroonini). Kasum aktsia kohta kasvas 2,69 Norra kroonilt 4,01 kroonini. Firma käive 82 miljardilt Norra kroonilt 105 miljardile Norra kroonile.

Ka USA turg alustas päeva kerge plussiga. Ülevõtmisteadete mõjul tõusid Placer Dome'i ja Chironi aktsiad. Placer Dome'i aktsia tegi 19,3protsendilise hüppe üles ja maksis 19,70 dollarit. Kullatootja Barrick Gold teatas, et tegi Placer Dome'ile ülevõtmispakkumise. Chironi aktsia tõusis 2,1 protsenti, makstes 44,3 dollarit. Chironi võtab üle Euroopa suurimate ravimivalmistajate hulka kuuluv Novartis.

Hetkel kuum