11. november 2005 kell 14:21

PRIA maksis lehmapidajatele ekslikult 10 mln kroon rohkem toetust

Põllumajanduse registrite- ja informatsiooniamet (PRIA) maksis lehmapidajatele ekslikult 10 mln krooni rohkem toetust kui oleks pidanud.

2500 veisekasvatajat said PRIAlt rohkem toetust, kui oleks pidanud ning mitte keegi neist ei teatanud sellest PRIAle. Näiteks said pullvasikate kasvatajad iga looma kohta 791 krooni toetust, kuigi oleks pidanud saama vaid 158 krooni. Ligi kaks korda ettenähtust enam said toetust ka lehmmullikate pidajad.

Raha maksti välja juba juuni lõpus ning viga selgus mitu kuud hiljem hoopis muude vaiete menetlemise käigus. 'Imelik tõesti, et mitte keegi toetuse saajatest ei teatanud veast,' ütles PRIA pressinõunik Heli Raamets. 'Muidu kaevatakse küll meile aktiivselt, kui keegi kahtlustab, et on vähem raha saanud.'

PRIA ootab, et ekslikult liiga palju raha saanud loomapidajad maksaksid üleliigsed summad tagasi ning see tagasimakse peaks toimuma pärast pindalatoetuste väljamaksmist aasta lõpus. Tasaarveldust ei saa Raametsa sõnul teha, kuna pindalatoetused on nn eurotoetused, ekslikult makstud veisetoetus aga Eesti riigieelarvest.

Hetkel kuum