Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Greenspan näitas keskpanga poliitilisust

  Alan Greenspan saavutas ­Föderaalreservi juhina pea­aegu pühaku staatuse. Väheseid keskpangajuhte on sedasi idealiseeritud. Tegelikult paljastas Greenspani ametiaeg, kui vale on arusaam sõltumatust keskpangast ja mitteerakondlikust keskpankurist.
  Greenspani hiilgehetkedeks oli 1987. aasta börsikrahh ja samuti 1998. aasta, kui Fed langetas intressimäärasid vaatamata ähvardavale ülemaailmsele finantskriisile. Need kordaminekud koos 1990. aastate buumi ja hinnastabiilsuse näiva püsivusega panid inimesed Greenspani ülistama ja lasid neil samas unustada halvemad hetked. Fedil ei õnnestunud ära hoida 1990. aasta majanduslangust ja Greenspani selle perioodi avaldused näitavad, et majandusprobleemide põhiolemust ei mõistetud.
  Tegelik Greenspani pärandiga seotud probleem puudutab viimase viie aasta jooksul USA majanduses toimunut, mille eest ta suuresti vastutab. Greenspan toetas 2001. aasta maksukärpeid argumentidega, et kui midagi ei tehta USA kiiresti suureneva eelarveülejäägiga, makstakse riigivõlg umbes kümne või viieteistkümne aasta jooksul täielikult ära.
  Et finantsturud seda tõsiselt võtsid, näitab nende kergeusklikkust. Wall Street toetas maksukärpeid ja oli valmis kuulama ükskõik millist argumenti, mis seda eesmärki teenis. Viga polnud ainult maksukärbete suuruses, vaid ka nende mudelis. Maksukärped, mida tehti kõige rikkamatele ameeriklastele, pakkus vähe majanduslikke stiimuleid. Puudujäägi suurendamine ei viinud majandust täieliku tööhõiveni, seega tegi Fed, mida ta pidi tegema ? kärpis intressimäärasid. Madalamad intressimäärad toimisid, kuid mitte sellepärast, et nad oleksid investeeringuid suurendanud, vaid nad panid leibkonnad oma laene refinantseerima ja aitasid kaasa kinnisvaramulli tekkimisele. Greenspan jätab maha USA majanduse, mida koormavad perede ja riigi suured võlad.
  Pole selge, kas Greenspani sundis maksukärpeid toetama vale otsus või püüdis ta Bushile meele järele olla. Tõenäoliselt oli tegemist kombinatsiooniga, kus Greenspan ja Bush viisid ellu ?koletise näljutamise? strateegiat, mis sundis tulude vähendamise kaudu riigisektorit kahandama.
  Argument sõltumatu keskpanga kasuks on see, et poliitikuid ei saa usaldada. Kuid samamoodi ei saa ilmselt usaldada keskpankade juhte, kui nad avaldavad arvamust valdkondades, mis jäävad väljapoole nende otsest vastutusala. Greenspan toetas puudujääkide suurenemiseni viinud strateegiat sama entusiastlikult kui mõni poliitik, kuid poliitikast kõrgemal seismise viigileht andis talle usaldusväärsuse. Makromajandus ei saa kunagi olla poliitikavaba. Kahjuks on paljud riigid keskpanga ja selle juhi sõltumatuse illusiooni kütkes ega mõista Greenspani kõige olulisemat õppetundi.
  © Project Syndicate, 2005. www.project-syndicate.org
  Autor: Joseph Stiglitz
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
"Tunnen, et on vaja telefon kätte võtta... ja kukun jälle töösse!"
Miks juhtub nii, et inimesed on pidevalt ühenduses tööga, millised on tagajärjed ja kuidas ennast tööst lahti haakida, kirjutavad organisatsiooniuurijad Anne Reino, Alo Treial ja Maria Murumets Äripäeva essees.
Miks juhtub nii, et inimesed on pidevalt ühenduses tööga, millised on tagajärjed ja kuidas ennast tööst lahti haakida, kirjutavad organisatsiooniuurijad Anne Reino, Alo Treial ja Maria Murumets Äripäeva essees.
Ferrari kutsub tagasi 23 000 sõidukit
Itaalia autotootja Ferrari kutsub tagasi 23 555 sõidukit, sest kahtlustab paljudel mudelitel viga pidurites, vahendab ajakiri Car and Driver.
Itaalia autotootja Ferrari kutsub tagasi 23 555 sõidukit, sest kahtlustab paljudel mudelitel viga pidurites, vahendab ajakiri Car and Driver.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Nädala lood: suures skeemis paljastati Eesti firma, elekter kallineb hoogsalt edasi
Selle nädala olulisematest sündmustest tasub esile tuua üks rahvusvaheline skeem, mille paljastamisel tuli esile ka Eesti firma. Lisaks ei saanud mööda energeetikast, sest tuleval talvel ähvardab elektri hind tõusta selgelt kõrgemale, kui oli suvine hinnatipp.
Selle nädala olulisematest sündmustest tasub esile tuua üks rahvusvaheline skeem, mille paljastamisel tuli esile ka Eesti firma. Lisaks ei saanud mööda energeetikast, sest tuleval talvel ähvardab elektri hind tõusta selgelt kõrgemale, kui oli suvine hinnatipp.
Paar miljonit kilo maasikaid mädaneb Soomes põllule
Ukraina sõja põhjustatud tööjõuprobleem on peapõhjus, miks hulk maasikaid Soomes põllule on jäänud, kohati on ka vihmad maasikakorjamist takistanud, kirjutab Yle uudisteportaal.
Ukraina sõja põhjustatud tööjõuprobleem on peapõhjus, miks hulk maasikaid Soomes põllule on jäänud, kohati on ka vihmad maasikakorjamist takistanud, kirjutab Yle uudisteportaal.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.