Tõnis Arnover • 20. detsember 2005 kell 22:00

Itaalia keskpanga juht lahkus skandaaliga

?Mul ei ole endale midagi ette heita. See on minu enda otsus, mille ma tegin oma riigi ja Itaalia keskpanga kodurahu taastamise huvides,? ütles Antonio Fazio tagasiastumise puhul.

?Lõpuks ometi,? ütles Itaalia Radikaalse Partei juht ja Euroopa Komisjoni endine volinik Emma Bonino.

Kuid Itaalia jääb Itaaliaks. Vaatamata sellele, et kümnetest kohtuprotsessidest puhta nahaga välja tulnud peaminister Silvio Berlusconi oli nõudnud Fazio tagasiastumist, ütles ta viimaks: ?Ma usun, et Fazio on aus ja lugupeetud inimene.?

Ilmselt sundis Faziot lõplikku sammu astuma Euroopa Keskpank (EKP), mille juhatuse liige ta on. Seni Fazio skandaali vaoshoitult suhtunud EKP teatas reedel, et kavatseb omal käel uurida süüdistusi, mille kohaselt Fazio on vastu võtnud 780 000 krooni väärtuses kingitusi pangalt, mis oli tema järelevalve all.

Lahkumissurve kasvas kogu aeg ka Itaalia valitsuse poolt. Valitsus valmistus muutma keskpanga seadust, mis kergendaks pangajuhi ametist tagandamist. Praegu saab seda teha ainult juhul, kui nõukogu 13 liikmest 9 on poolt. Valitsusel seda õigust ei ole. Veel tahab valitsus lühendada keskpanga juhi ametiaja viiele aastale, seni on see tähtajatu.

69aastane Antonio Fazio oli juhtinud Itaalia keskpanka laitmatu mainega 12 aastat. Kuid möödunud suvel tekkisid süüdistused ja maine hakkas mõranema. Asi sai alguse sellest, kui mõjukas Hollandi pank ABN Amro tahtis tulla Itaalia pangaturule ja soovis osta Itaalia panka Antonveneta, mis oli müügis. Antonvenetast oli huvitatud aga ka Itaalia pank Pop Italiana. Juulis hakkasid Itaalias levima kuuldused, et Antonio Fazio on andnud Banca Popolare Italiana (BPI) peadirektorile Gianpiero Fioranile siseinfot müügis oleva Antonveneta kohta. Samuti leidusid kõneluste lindistused, millest ilmneb, et Fazio eelistas Itaalia panga pakkumist Hollandi panga omale. Veidi hiljem juhtus sama asi Hispaania pangaga BBVA, mis soovis osta Itaalia panka BNL.

Fiorani lahkus BPI juhi kohalt septembris. Eelmisel nädalal ta vahistati ja on uurimise all. Mida kaugemale BPI panga tegevuse uurimine edeneb, seda mustemaks asi läheb. Muu hulgas on selgunud, et pank on teinud suuri laene tuntud poliitikutele, kes on selle abil teeninud börsil suuri summasid.

Korraga käib mitu juurdlust. ABN Amro on kaevanud Itaalia Keskpanga kohtusse, väites, et see rikkus protseduurireegleid ega lasknud tal Antonvenetat omandada. ABN Amro on esitanud kaebuse ka Euroopa Komisjonile. See on lubanud välja selgitada, kas Itaalia pangajärelevalve reeglid on ELi direktiiviga kooskõlas ja kas Itaalia keskpank on takistanud välispankade ostutehinguid riigis. Peale selle on Rooma ja Milano kohtus käsitlemisel ametiseisundi kuritarvitamise ja sisetehingute kaebused.

Prognoositakse, et Fazio lahkumine vallandab Euroopas pankade ühinemise laine. Itaalia on Euroopas üks pangatihedamaid riike, kus 100 000 elaniku kohta on 1,4 panka.

Peamisteks kandidaatideks Itaalia keskpanga juhi kohale on EKP nõukogu endine liige Tommaso Padoa-Schioppa ja rahandusministeeriumi ekskantsler Mario Draghi.

Hetkel kuum