Eramud kingiks pealinlastele - liig mis liig!

ÄP 25. jaanuar 2006, 00:00

Äripäeva meelest on ennekuulmatu ja lubamatu see, et Tallinn kavatseb nüüd ka suisa eramuid väljavalitud pealinlastele kinkima.

Vähem kui nädal tagasi kirjutas Äripäev sellest, et Tallinna keskerakondlik võim kavandab suurejoonelist kingitust pealinlastele - paneb 300 korterit "müüki" nende elanikele hinnaga 300 krooni ruutmeeter. Tänasest Äripäevast selgub, et tegemist oli vaid proloogiga suuremale heategevusetendusele, kuhu on palutud hulk maskides inimesi, nende seas on üldsusele äratuntavad üksikud sundüürnikud, noored ja lastega pered, lisaks mõned tuntud ehitusfirmad, nagu näiteks Merko.

Keskerakond on avastanud Tallinna linnakassa näol küllusesarve, ainult raputa ja kingitusi muudkui kukub. Hetkel paistavad juba Saviliiva eramud ja kortermajad.

Saviliiva on üks neid projekte, mille Tõnis Paltsi juhitud linnavalitsus paar aastat tagasi seisma pani ja keskerakondlased taas kalevi alt välja otsisid. Projekt kuulub Keskerakonna algatatud elamuprogrammi "5000 korterit tallinlastele" ning selles on ette nähtud krundid nii ühe-kahekorruselistele eramutele kui ka mitmekorruseliste kortermajade jaoks.

Toimetuse meelest võiks see kalevi alla jäädagi - omavalitsus ei pea tegelema elamuehitusega. Sellega saavad kinnisvaraarendajad ja ehitajad väga hästi iseseisvalt hakkama - pankades laenutingimused soodsad ja uue eluaseme soovijaid jätkub pikaks ajaks.

Linnaosa peaks piirduma vaid planeeringute kinnitamisega, ja mida väiksema bürokraatiaga, seda parem kõigile, ka linnale, kes võib loota oma maksujõulise kodanikkonna kasvu, kui linnas on võimalik leida eluaset.

Abivajajate jaoks on muud võimalused. Tallinn saab neile rentida pinna kellelt tahes, kas või näiteks eramus. Sotsiaalmaju on ka juba hulganisti rajatud ja neisse tuleb korter kindlasti anda üksi elavatele eakatele sundüürnikele, vajadusel ka osa elamiskuludest kinni maksta. Vaevalt on need inimesed huvitatud korteri erastamist läbi tegema, kui eluaset pole kellelegi pärandada. Ka võivad vanurid sattuda petiste küüsi.

Aga eks loomulikult otsib iga firma, kuidas lihtsamalt äri ajada. Ja kui linnavalitsus suisa raha, maad ja tulevasedki asukad kandikul ette kannab, miks mitte linnaga käed lüüa - ka vastutus jääb ju linnale.

Väidetavalt tulevad Saviliivale odavad eramud (hea ongi, veidi õhku võiks kinnisvaraturult valutult välja lasta küll), aga siis on noortel peredel ja spetsialistidel veel lihtsam pangast laenu saada ja seda tagasi maksta. Kui lisatagatist vaja, siis selleks on KredEx ja erandkorras võiks ju ka linn käendajaks olla. Halb on aga see, et just eramute/korterite odavus meelitab ligi spekulante, kes variisikute kaudu võivad samuti saada uusasukaiks uuselurajoonis.

Toimetuse meelest peaks aga Tallinn kingituste jagamise tuhinas hoopis aja maha võtma, lugema üle juba rajatud ja korrastatud eluruumid, lõpetama algatatud projektid, vaatama üle korterijärjekorras seisjate elamistingimused ning mis veel olulisem - kirjutama selged reeglid, mil tingimustel inimesed, sh sundüürnikud, peaksid üldse lootma linnalt eluaset. Peavari ei ole poliitilise solgutamise küsimus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing