Algab barokkmuusika festival

Kersti Inno 03. veebruar 2006, 00:00

Algaval barokkmuusika festivalil saab taas kuulata nimekaid artiste Euroopast. Näiteks pühapäeval, 5. veebruaril esineb Nigulistes Dominique Vellard, kes koos Raitis Grigalisega toob kuulajani kõrgetasemelise gregooriuse koraali kontserdi. 8. veebruaril esineb Estonia kontserdisaalis barokkorkester Ensemble Il Fondamento koos kunstilise juhi, dirigendi ja oboesolisti Paul Dombrechtiga vanamuusika hällist Belgiast.

Esmakordselt on barokkfestivali kavas lastele ja noortele suunatud kontsert baroki laulud ja tantsud, kus eesti parimate vanamuusikute "pilli järgi" tantsib vanatantsu ansambel Saltatores Revalienses Virve Kurbeli juhendamisel, püüdes nii leida festivalile uut väljundit ja ühtlasi tutvustada noortele kõrvadele-silmadele ajaloolist pärandit. Lastekontserdid "Tants Päikesekuninga auks" toimuvad 6. veebruaril Tallinnas ja 21. veebruaril Tartus.

Eesti muusikaüldsuse pikaajaline lemmik - Aleksei Ljubimov - esineb sedakorda koos Moskva Teatr Zero tantsijate ja eesti muusikutega 6. veebruaril Estonia teatri kammersaalis kontserdiga "Bakhanaal kiviaias". Esitatakse Byrdi ja Gibbonsi muusikat kõrvuti John Gagega.

Vokaal-oratoriaalse suurprojektina juhatab festivali sisse G. F. Händeli Messias, kuid seekord W. A. Mozarti seades ning saksa keeles - sellises redaktsioonis ettekanne kõlab Eestis esmakordselt. Laval on Mozarti-aegne orkestrikoosseis ERSO mängijaist koos segakoori Latvija ja Läti Rahvusooperi solistidega - Dita Kalnina, Antra, Bigaca, Viesturs Jansons ja Krisjanis Norvelis. Juhatab Andres Mustonen.

Mozart oli Händeli 1741. aastal loodud oratooriumi kuulnud kahel korral - ühel poisipõlves tehtud Inglismaa-reisil 1764-1765 ning Saksamaal Mannheimis 1777. aastal. 1787. aastal asus Mozart juhatama Viini aadlikest vanamuusikahuviliste seltsi kontserte, mille jaoks ta töötas ümber ka mitu Händeli teost, sealhulgas oratooriumi "Messias".

Mozarti partituur Händeli "Messiast" on rohkem kui ühe teose tavapärane seade teisele esituskoosseisule. See on justkui ühe suure muusiku interpretatsioon teise suure meistri teosest. Mozarti "Messia" kõlapilt vastab Mozarti-ajastu maitsele ning mõjub ootamatult värskelt ja võimsalt.

Barokkmuusika festivali avakontserdiga Tallinnas 4. veebruaril tähistatakse ühtlasi Eesti Kontserdi 65. sünnipäeva.

Barokkmuusika festival on üks pikemate traditsioonidega festivale - siiani tuntud opeNBaroque nime all.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:36

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing