Kaubamaja kasvatas käivet 42%

Lauri Matsulevits 17. veebruar 2006, 00:00

Kaubamaja käive kasvas 2 miljardilt kroonilt 2,87 miljardini.

Kui arvestada maha 2004. aastal Tallinna Kaubamaja kasumit suurendanud

40 miljoni kroonine kinnisvara müük, siis kasvas 2005. aasta kasum 54%. Kaubamaja teenis eelmisel aastal puhaskasumiks 91,8 miljonit krooni, mis ületas ka Hansabank Marketsi analüütiku Mihkel Torimi 85,5 miljoni kroonise kasumiootuse.

Torim möönis, et vahe prognooside ja reaalsete tulemuste vahel üle mõistuse suureks ei kasvanud. "Käive osutus neljandas kvartalis 6% ootustest kõrgemaks ning see kajastus kenasti ka puhaskasumis, mis tuli 15% parem kui eeldasime," sõnas ta.

Samas ta lisas, et laienemisperioodi kohta on kasum hea. "See on olnud nende aasta," lausus Torim. Kaubamaja on tema sõnul eelmisel aastal kenasti turgu võitnud arvestades seda, et laienemisega seoses on ühekordseid kulutusi suhteliselt palju ja surve marginaalidele suurem. "Selles mõttes väga tugev tulemus ettevõtte poolt."

Kaubamaja juht Raul Puusepp oli ka ise tulemustega rahul. "Kui firma laieneb, siis kasum kannatab - meil seda ei olnud," märkis ta. Lisaks tõi ta välja tugevad efektiivsusnäitajad.

Tartu Kaubamaja käive kasvas detsembris 74,6%. Selveri keti käive oli eelmisel aastal 2,19 miljardit krooni ning see annab enam kui 60% kogu kontserni käibest.

Puusepa hinnangul toetas eelmisel aastal tarbimist eeskätt eraisikutele antud laenude kasv, samuti reaalpalga kasv ja majanduskasv. Jaemüük tervikuna kasvas eelmisel aastal 14%.

Sel aastal läheb Kaubamaja juhi sõnul uute kaupluste arendamine järjest kallimaks. Selle taga on omakorda maa hinna kasv. "Ootused maa hinnale on naljakalt kõrgeks aetud," ütles Puusepp. "Sageli tuleb müüjale meenutada, et tegemist on siiski Eestiga."

Jaekaubandusele ootab firmajuht sel aastal 10protsendist kasvu. "Majanduskasv tervikuna aeglustub, kuid kasvuprotsent jääb endiselt kõrgeks," sõnas ta. Ka uute kaubanduspindade kasv peaks olema tagasihoidlik, sest pindu on juba palju. "Hea ja igav aasta tuleb," resümeeris Puusepp.

Hansabank Marketsil ei ole esialgu kavas selle aasta kasumi- ja käibeprognoose tõsta. "Vaevalt, et konkurents järele annab," lausus Mihkel Torim. "Kui Kaubamaja on aastaga turuosa tublisti kasvatanud, siis on teistel kindlasti mõtlemisainet. Samuti on ootused käesolevaks aastaks piisavalt kõrged."

Positiivse aspektina tõi Torim välja veel selle, et Kaubamaja on ümber hinnanud endale kuuluva kinnisvara väärtuse. Ümberhindamisega suurenes firma põhivara ja omakapital 251 miljoni krooni võrra.

Dividende ootab Torim alles järgmisel aastal, 2006. majandusaasta eest. "Aga rahaliselt suuremad investeeringud Eestis peaks olema möödas, seega ei saa välistada, et nad stabiilsema perioodi alguse signaaliks väikese osa kasumist ka seekord dividendideks jagavad," sõnas ta.

Kaubamaja aktsia hind tõusis eile 1,4%, 316,69 kroonini.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing