Reedest reedeni eesti muusikaga

Kersti Inno 24. märts 2006, 00:00

Algaval nädalal avaneb omalaadne eesti heliloojate foorum - kontsentreeritud ülevaade eesti muusika hetkeseisust ja uusimatest suundadest.

Kaheksa päeva jooksul jõuab 18 kontserdi kaudu publiku ette kokku 58 esiettekannet. Tuntud saalide kõrval on esinemispaikadeks leitud teistsuguseid, harjumuspäratuid keskkondi - näiteks toimub avakontsert Tallinna laululava panoraamsaalis, lõppkontsert aga Kultuuritehas Polymeri Katlamajas Linnahalli kõrval.

Festivalitraditsioon sai alguse 1979.aastal. Seekordse festivali keskmes on helilooja Helena Tulve, kelle muusikat esitatud paljudes maades. Lõppkontserdil saab kuulata tema menukaimat teost "Sula", mis võitis 2004. a. Pariisis rahvusvahelise heliloomingu rostrumi. Helena Tulve samanimeline autoriplaat pälvis läinud pühapäeval Eesti muusikaauhindade jagamisel Aasta Klassikaalbumi tiitli. Lisaks autorikontserdile kõlab Tulvelt festivalil kaks uudisteost.

Festivali aukülaline on Udo Kasemets - maailmahelilooja, kes üle kuuekümne aasta külastab taas kodumaad. 86aastane härra on noorusliku loomeenergiaga, Kanadas tuntud ja hinnatud tulihingelise uuendajana ning originaalsete ideedega, mis innustanud paljusid noori. Udo Kasemetsa autoriõhtu toimub juba täna kell 20 Von Krahli teatris ja tõotab põnevaid avastusi.

Huvitavalt kõrvutab Ensemble Aleph Prantsusmaalt eesti naisheliloojate uudisloomingut maailma avangardmuusikaga. Toredaks traditsiooniks ja publikumagnetiks on kujunenud ka esiettekannete mammutkontsert EMTA saalis.

Uudisloomingu kõrval väärtustab festival eesti tuntumaid heliloojaid läbi aegade: EMP raames toimub homme Estonia kontserdisaalis II rahvusvahelise Lepo Sumera nimelise loomingukonkursi finaalkontsert ja tuleval reedel Muusikamuuseumis Heino Elleri muusikapreemia laureaatide kontsert.

Festivali avalöögi annab aga meie kooriparemik galakontserdiga täna kell 17 Laulukaare all, kus kõrvuti uudisloominguga kõlamas eestlastele armsaks saanud ja ajaproovi läbi teinud laulud meie kooriklassikast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:38

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing