Serveri hankimine peab olema kaalutud valik

Teet Randma 13. aprill 2006, 00:00

Firma IT-strateegiat planeerides on esimene olulisem samm ettevõtte tööks vajalike teenuste kirjeldamine, mille alusel saab prognoosida, kui suur on andmevahetus serveriga, kui mahukaid ja olulisi andmeid seal hoitakse ning milline on serveri töökoormus.

Server on oma olemuselt arvuti, mis jagab mingit teenust või teenuseid teistele arvutitele. Need teenused võivad olla kas firmasisesed või väljapoole suunatud.

Iga teenuse kasutamise jaoks ei pea samas ostma endale reaalset serverit; võib kasutada ka teenusepakkujaid, kes haldavad servereid ja pakuvad teenuseid - näiteks firma veebilehe majutust ja e-postiteenust pakkuvad serverid ei pea asuma füüsiliselt kontoris, need teenused on vähemalt väiksemal firmal kindlasti mõistlik sisse osta.

Failiserver, terminalserver ja raamatupidamine on vähemalt klassikalistes lahendustes siiski reaalselt töökeskkonna lähedal, kuna andmevahetus nende serveritega on suur, seal olevad andmed ja teenused firma tööks kriitiliselt olulised ning nendele peab olema kiire ja usaldusväärne ligipääs.

Firmasisesteks teenusteks on näiteks failiserver, mille ülesanne on koondada firmas vajalikud failid ühte kohta, kus neid on võimalik turvaliselt hoida ja firma töötajad saavad nendele üle võrgu ligi pääseda. Põhimõtteliselt on iga sellist sorti teenuse jaoks, millele peab olema ligipääs rohkem kui ühel töötajal, vajalik server (üks füüsiline server võib siiski pakkuda mitmeid teenuseid, olenevalt võimsusest ja teenuste loomusest.)

Muidugi on teenuseid rohkem, tavalised firmasisesed teenused on veel näiteks raamatupidamine, e-post, ajaplaneering, tarkvaraline kliendihaldus, terminalide teenindamine (klassikalise lauaarvuti asemel kasutavad töötajad sel juhul terminale, andmetöötlus ja failide talletamine käib serveris).

Levinuimad firmast väljapoole suunatud teenused on näiteks firma veebileht ja FTP-server (failiserver, millele pääseb ligi internetist).

Seega on serveritest rääkides mõistlikum rääkida teenustest - server ise on vaid riistvara, mis peab seda teenust võimalikult hästi täitma ja selle asukoht ei ole kõige olulisem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing