ÄP 5 aastat tagasi: Varimajandusse igalt inimeselt 300 krooni kuus

ÄP 20. aprill 2006, 00:00

Kaupade ja teenuste ostmine, millelt ei maksta riigimakse, moodustab üle kümnendiku elanike kulutustest, selgus konjunktuuriinstituudi (EKI) varimajandust käsitlevast uuringust.

"Heameelega kasutatakse musta tööjõudu korteri või auto remondil, kuna see on odavam," ütles EKI direktor Marje Josing. "Piraat CDde ostmine on aasta jooksul aga vähenenud, neid ostab iga neljas elanik." Josingu sõnul kasutavad musta tööjõu teenuseid ja ostavad piraatkaupa kõige rohkem keskealised inimesed, samuti mitte-eestlased. "Uuringust tuli välja, et inimesed ei pea riigile maksude maksmata jätmist eriti suureks kuriteoks," ütles Josing.

Hetkeseis: Varimajanduse osakaal elanike kogukuludes on viie aastaga langenud 12%-lt keskmiselt 8-le: Põhja-Eestis on see 6%, Ida-Virus 12%. Musta tööjõu kasutamine on endisviisi kõrge korteri - 25%- või auto - 22% - remondiks. Ja probleemiks on endiselt piraattarkvara ja -salvestite ostmine/tegemine, tubakatoodete ja alkoholi ostmine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing