Benettonid loovad teist impeeriumi

Gert D. Hankewitz 05. mai 2006, 00:00

Oma esimese äriimpeeriumiga valmis saanud, alustab Benettoni pere, kelle varandus ulatub rohkem kui 12 miljardi dollarini, nüüd teise loomisega. Seekord pole aga asjasse seotud eredavärvilised kampsunid, särgid ega jakid, vaid söögid-joogid, tuhanded autojuhid, kümned lennukid ning sadu kilomeetreid asfaltteed.

Nimelt otsustas perekonnapea ning perefirma esimees Gilberto Benetton aprilli lõpus, et ühendab Roomas asuva kiirteedemaksude kogumisega tegeleva Autostrade ning lennujaamu ning telekommunikatsioonivõrke haldava Hispaania firma Abertis Infrastructuras, kirjutas Bloomberg. Koos nimetatud kahe firmaga ning 11 aastat tagasi omandatud kiirteerestoraniketiga Autogrill loob Benetton vaat et suurima reisijaid teenindava firma.

"Benettonid on väga arukad. Nad on head tööd teinud Autogrilli kui rahvusvahelise firma arendamisega ning teevad sama ka Autostradega," sõnas Milano Bocconi Äriülikooli aserektor Guido Corbetta, kes tegutseb Benettonide ettevõtte strateegilise juhtimise nõustajana.

Ühinenud firmal on ka parem võimalus osta kiirteid ning lennujaamu, mida riigid üle maailma müüki panevad.

Abertis on teatanud, et firmale kuulub kokku 6713 kilomeetrit teid nii Euroopas kui ka Ühendriikides. Nende kilomeetrite sisse mahub ka tee, mis ühendab Milanot Napoliga. Gilberto Benettoni plaan on aga palju suurejoonelisem: tema näeb tollimaksuga kaetud teedevõrgustikku Lissabonist Kiievini ning Rotterdamist Palermoni Sitsiilias.

Samuti on Abertise valduses 13 lennujaama üle maailma, teiste seas Londoni, Arlanda ja Stockholmi lennujaam. "Need on firmad, millel pole tuleviku silmis piire," iseloomustas ta ise oma äri.

Benettonide rõivaäril seevastu pole praegu just parimad päevad. Aastate jooksul on aina tugevamat konkurentsi pakkuma hakanud sakslaste Hennes ja Mauritz ehk H & M ning hispaanlaste Zara kett. Perekonnal on tasapisi jäänud rõivapoode vähemaks ning praegu on nende valduses vaid 5 protsenti 5000 poest. 16 aastat tagasi oli neil aga 7000 poodi.

Kuigi aina raskem on leida Benettoni sildiga kauplust, teenib perekond 199 Starbucksi kohviku kaudu, mis asuvad kas lennujaamas või kiirteeäärses söögikohas, tubli kasumi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing