Olulisima tõusu tegi Baltika aktsia

Peeter Teder 11. mai 2006, 00:00

Tallinna börsil tegi eile suurima käibe juures märkimisväärse tõusu läbi Baltika aktsia. Baltika aktsia hind kallines 1,1 protsenti ja väärtpaber maksis 231,57 krooni (14,80 eurot). Baltika aktsia käive ulatus 3,7 miljoni kroonini.

Baltika aktsia on viimasel paaril kuul olnud väikeses tõusutrendis. Firma on raporteerinud kasvavatest müüginumbritest, mis lubab investoritel hoida aktsiat jätkuvalt oma radariekraanil. Ka Baltika aktsia hinna/kasumi suhe ehk P/E pole kõige suurem, küündides 18ni. Aktsia tõus soliidse käibe najal muudab väärtpaberi tehniliselt tugevamaks ehk maakeeli öeldes: tõusutrend peaks jätkuma. Ma siiski hoiataksin spekulante, et Baltika kasvuootused on aktsia hinda juba suuresti sisse arvestatud ja tõus ei pruugi olla sama kiire kui varem.

Baltikast enim tõusid vaid väikese käibe kirja saanud Harju Elektri ja Viisnurga aktsiad, mis kerkisid vastavalt 1,4 ja 6,0 protsenti. Harju Elektri sulgemishinnaks kujunes 58,67 krooni (3,75 eurot) ja käibeks vähem kui 10 000 krooni. Viisnurga sulgemishind oli 38,96 krooni (2,49 eurot) ja aktsia käive 570 000 krooni. Tegelikult ei olegi enam kui 0,5 mln kroonine käive Viisnurga kohta väike, vaid hoopis üsna suur. Kui veel arvestada, et ettevõte pääses just-just tulekahjust, siis paneb aktsia nii suur tõus veidi kulme kergitama. Aga ilmselt on tegu investoritega, kes usuvad, et firma aktsionäride ringi kuuluv Joakim Helenius suudab kutsuda Viisnurgas esile Baltikaga sarnase kannapöörde. Samas võib investoreid peibutada ka makstav dividend. Kuid dividenditootluselt on Tallinna börsil paremaidki aktsiaid kui Viisnurk.

Olulisima languse tegi eile börsil läbi Merko Ehituse aktsia. Väärtpaber odavnes 2,0 protsenti. Merko sulgemishind oli 264,43 krooni (16,90 eurot) ja käive 330 000 krooni.

Mina isiklikult oletan, et Merko aktsionärid on ehitusfirma eduloost väsinud. Need, kes kunagi õhinaga Merkot ostsid, kiikavad praegu usutavasti Baltika poole ja mõtlevad, kas poleks mitte arukam selle rongiga sõita. Baltika edulugu tundub värskem ja varjutab seetõttu Merko oma. Tegelikult pole Merkol suurt häda midagi, kui arvata välja raamatupidamislikud nüansid, mis firma kasumit kvartalist kvartalisse kõigutama hakkavad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing