Külaliskorter sobib öömajaks nii perele kui ka komandeeringus viibijale

Ketlin Priilinn 10. juuli 2006, 00:00

Eha Suijal on Tartus 2korruseline eramaja, milles ta peab kodumajutust juba üle kümne aasta.

"Külaliskortereid kasutangi puhverpinnana, kui majas tekib ülemajutus. Paljud pered ning paarid on huvitatud korteritest, sest mõnikord soovivad inimesed rohkem privaatsust, kui tavamajutus seda pakkuda saab," selgitab Eha Suija.

Suija räägib, et suvisel ajal on korterid eriti nõutud perega reisijate poolt, teistel aegadel aga avatud ülikoolis õppijate poolt, kes väikeste 2-4ste gruppidena seda siis nädalavahetusteks üürivad.

"Majutus külaliskorterites toob aga kaasa ka mõningaid probleeme," ütleb Suija. "Näiteks peab klient olema usaldusväärne, välistatud on igasuguste pidude korraldamine, mistõttu peab esmaseid kliente valima." Ta lisab, et samuti ei tohi külastajad häirida elanikke teistes korterites ning korter peaks lahkudes jääma enam-vähem samasugusesse korda, nagu oli sisse minnes.

"Külaliskorterite pidamine on tasuv äritegevus. Enam kui miljoniliste korterite puhul see siiski enam ära ei tasu," arvab ta.

Pille House'i perenaine Pille Viese kinnitab, et klientide puudust nad ei tunne. "Üksikud erandid välja arvatud, on kliendid meil ka heaperemehelikult käitunud," sõnab ta. "Erinevalt hotellist toimetavad kliendid aga külaliskorteris ise. Anname kliendile võtme ning nad saavad ise õues grillida, kööki kasutada või sauna teha."

ASi Kaanon Kinnisvara nõukogu esimees ja OÜ Adelle Apartments juhatuse liige Toomas Mustimets kinnitab, et külaliskorter on atesteeritud majutusasutuse liik.

"Meil on pakkuda külaliskorterid Viru keskuse 9. korrusel," selgitab ta. "Igapäevaselt on kella 15ni kohal administraator." Mustimetsa sõnul on korterid suuruses 45-60 m2 ning enamasti 2toalised.

"Hommikusööki ette nähtud ei ole, aga igas korteris on kööginurk, kus inimene ise saab endale soovi korral midagi valmistada," lausub Toomas Mustimets. "Talvel on külastajateks olnud peamiselt meie enda inimesed, kes kasutavad kortereid näiteks komandeeringus olles. Turistide hulk kasvab märgatavalt suvel, kuid ka siis on Eesti kodanike osakaal külaliste hulgas üle kolmandiku koguarvust."

Talvel on Mustimetsa sõnul aeg-ajalt olnud probleeme külastajatega, kes soovivad korterites koosviibimisi korraldada.

"Kurb, et ei saada aru, et peod on korterites öörahu huvides keelatud," tunnistab Mustimets. "Seetõttu oleme mõnikord nädalavahetustel nõudnud klientidelt nn kautsjoni tasumist summas 3000-5000 krooni, mis tagastatakse kliendile lahkumispäeval eeldusel, et järgiti sisekorra eeskirju."

Klaara-Manni OÜ juht Katrin Ruumet pakub huvilistele 1-toalist külaliskorterit Pärnus, Mai rajoonis.

"Hotellist on külaliskorter odavam, korteris on olemas söögivalmistamise võimalus," sõnab Katrin Ruumet. "Meie kodukord näeb ette, et korteris ei tohi suitsetada ning lahkudes peab korter olema sama puhas kui ennegi."

Tema kinnitusel on huvilisi päris palju, lisaks eraisikutele üürivad näiteks mõned firmad neid kortereid oma töödejuhatajatele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing