Venemaa uksetehased on avanenud Tartu perefirma ees

Väinu Rozental 12. juuli 2006, 00:00

"Tulin õigel ajal ja õige toodanguga turule," muheleb Vestenlaidi omanik ja juhataja Heino Anderson. "On ehitusbuum ja Eesti tarbija on hülgamas plastist toodangut ning nõuab üha häälekamalt kvaliteetseid puituksi." Vestenlaidi põhiklientuur on väikeehitajad ning remonti tegevad eraisikud. Kui esialgu müüs Vestenlaid heal juhul kümme ust kuus, siis praegu läheb kaubaks 70 ust kuus.

Anderson ei tee saladust, et tema trumbiks ukseturul on kvaliteedi ja hinna suhe. "Kuigi kahe aasta jooksul on Venemaa toodangu väljamüügihinnad tõusnud veerandi võrra, on tootmiskulud Venemaal ikkagi tunduvalt madalamad kui meil ning kauba saab suhteliselt soodsalt kätte," räägib ta. "Uksetootmine põhineb Venemaal Lääne tehnoloogial ja ainus nõrk lüli kvaliteedi tagamisel on kohalik tööjõud." Andersoni kinnitusel on tal pikaajaline viisa ning kui vaja, põrutab ta ise tehastesse asja kontrollima.

Vestenlaidi koostööpartnerid asuvad Pihkvas, Peterburis, Novgorodis, Puškinis, Uljanovskis, Velikije Lukis ja mujal. Vestenlaid toob Venemaa tehastest uste toorikud ehk raamid ja plaadid, mis ise kohapeal kokku pannakse. Ustele lisatakse hinged-lingid-lukud ja kodumaised alltöövõtjad viivad valmis uksed kliendile ning panevad need ka ette, kui vaja.

Kaup veetakse Venemaalt oma kaubikuga, kuhu mahub kuni 35 uksetoorikut. "Kaubikuga on üle piiri tunduvalt lihtsam saada kui suure veoautoga," seletab Anderson. "Kui tellimusi on palju, käime Venemaa vahet kas või iga päev - näiteks Pihkva tehases käib poole päevaga ära." Kaugeimad koostööpartnerid asuvad Tartust umbes 700 kilomeetri kaugusel. Anderson lisab, et Venemaa partneritega saab kaubelda ainult ettemaksu teel või kohapeal sularahas makstes.

Andersoni sõnul on Vestenlaid suurim Venemaa puituste tarnija. "Eestis tegutseb veel paar Venemaa uksetehase esindajat, kuid ühelgi neil pole oma uksepoodi," lausub Anderson. Vestenlaidil on Tartus pood, kus on väljas üle 50 uksetüübi. "Kui esialgu tekitas klientides Venemaa toodang võõristust, siis nüüd on sellest üle saadud," lisab Anderson.

Tartus väärispuidust ja täispuidust uksi tootva OÜ Nominete müügijuht Caspar Kadastik ei pea Venemaa uste maaletoojaid konkurentideks. "Me ei karda nende hindu," ütleb Kadastik ja lisab, et maaletoojate suurim probleem on tarnetähtajad.

Varem puituksi tootnud ja praegu peamiselt väärispuidust eritellimusmööblit tegeva Tartu firma OÜ Ahrens Investing juhatuse liige Ahti Värnik tunnistab, et teda üllatab Venemaa puituste hea kvaliteet ja väga soodne hind. "Kui üldse norida, siis vaid disaini üle - olen näinud Venemaal toodetud uksi, mille kaared olid üpris kandilised," lausub Värnik.

Anderson juhtis enne eraärisse suundumist kümme aastat Tartu hulgifirmat ASi Aardla Hulgi ning veel varem töötas Tartu õlletehases kommertsdirektorina. Vestenlaidi ärijuht on Heino õepoeg ja müügisekretär õepoja elukaaslane. Suvevaheajal tegeleb uste müügiga ka Heino poeg.

Vestenlaidi eelmise aasta käive oli 2,9 miljonit krooni ja kasum 0,5 miljonit krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing