Luukas keskendub uuele transiidifirmale

Harry Tuul 26. juuli 2006, 00:00

Kanajevi osalus oli seni samuti veidi üle 40 protsendi, mis tähendab, et nüüd omab ta enam kui 80 protsenti ettevõttest. Väärtpaberiregistri andmete kohaselt vahetas 40,2 protsenti Transiidikeskuse aktsiatest omanikku 148,6 miljoni krooniga, kuid tegelikku hinda pole avaldatud.

"Olen juba kord öelnud, et kontsentreerun teisele ärile. See on üks peamisi müügi põhjuseid," ütles Luukas, kes keskendub nüüd kütusetransiidiga tegelevale ASile Trendgate, mille nõukogusse ta mais viieks aastaks valiti. "Pealegi on olemas ka ühiskondlik tegevus, mis nõuab energiat," lisas Luukas. Ta omandas Trendgate'is ka osaluse. Mais vahetas omanikku 15 protsenti Trendgate'i aktsiapakist, kuid Luukas on tunnistanud, et tema osalus nii suur ei ole. Trendgate'i põhiomanik on Vene firma Severstaltrans.

Just Vene Severstaltransi gruppi kuuluvale ASile Spacecom soovis Luukas möödunud aastal müüa oma 20protsendilise osaluse poolt Pakterminali omavast ASist Trans-Kullo, kuid tehing ebaõnnestus, sest kaasaktsionärid kasutasid eelisostuõigust. Nii suurenesid hoopis Endel Sifi, Anatoli Kanajevi, Vladimir Osavaljuki, Aleksander Denisoffi ja Igor Lepetuhhini osalused.

Mais loobusid Luukas ja Kanajev Muuga Sojatehasest, mis müüdi Venemaal mitut tehast omavale kontsernile Russkije Masla. Kanajev ütles toona, et nad otsisid sojatehasele partnerit, kes aitaks tootmist käima panna, ja leidsid kontaktid Venemaalt. "Me otsustasime, et nad saavad tootmisega paremini hakkama ja meie tegeleme tarnetega," rääkis tookord sojatehase üks asutaja ja aktsionär Kanajev. Ka siis jäi võrdsete osadena Luukasele ja Kanajevile kuulunud ASi Muuga Sojatehas müügihind saladuseks.

Luukas ütles, et praegu ta mujalt tagasi tõmbunud ei ole. "Pakterminalist ma lahkusin mõni aeg tagasi, nüüd ka Transiidikeskusest," ütles ta vaid.

Kanajevi sõnul mingeid muutusi Transiidikeskuses lähiajal ei tule. "Transiidikeskus jätkab tööd nagu seni ja mingeid muutusi ette näha ei ole," rääkis Kanajev ja lisas, et ta usub firma arengusse.

Transiidikeskuse AS on kontserni peaettevõte, kuhu kuuluvad operaatorfirma Refetra AS, väetiseterminal Dry Bulk Terminal AS, personaliteenuseid vahendav OÜ Varumees, konteinerkaupade terminal Muuga Container Terminal ja sadamateenuseid osutav AS HTG Invest.

Aadu Luukas asutas juunis maasoojuse baasil energia tootmise võimalikkust uuriva firma Brevard. Seda koos ärimehe Hans H. Luige isa Hans Luige ja abikaasa Selle Luigega ning Urmas Sõõrumaaga.

Geotermaalenergiat kasutatakse näiteks Islandil, Filipiinidel ja Kamtšatkal, Eestis käivad praegu uuringud. "Me uurime, kas Eestis on võimalik hakata sellist energiat tööstuslikult kasutama," ütles Luukas Eesti Päevalehele ja lisas, et Eesti mõistes on tegemist täiesti uue energialiigiga.

Uuringute esimene etapp peaks lõppema hilissügisel. Geotermaalenergia on maapõues peamiselt radioaktiivsete elementide lagunemisel tekkiv soojusenergia. Seda energiat kasutatakse kas otse soojusenergiana või muudetakse seda elektrienergiaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing