Amazoni aktsia tegi läbi viie aasta suurima kukkumise

Lauri Matsulevitsh 28. juuli 2006, 00:00

Aktsia kukkus kolmapäeval 22%, 26,26 dollarini, avaldades negatiivset mõju kogu Nasdaqi indeksile. Amazoni aktsia käive oli 11 korda suurem kui keskmisel kauplemispäeval. Firma teatas, et kavatseb investeerida online-mänguasjapoodi ning alandada agressiivselt hindu. See sundis kärpima ka terve aasta kasumiprognoose.

Kui aprillis ootas Amazon aasta ärikasumiks 520 miljonit dollarit, siis nüüd tõmmati prognoosid 310-440 miljoni vahemikku. Selle peale langetasid mitmed maaklerifirmad Amazoni aktsia hinnasihti. Goldman Sachs ja Citigroup vähendasid hinnasihti 12% võrra, 30 dollarini, ning Deutsche Bank 18% võrra, 21 dollarini.

"Nad tahavad internetist endale võimalikult palju silmapaare tõmmata ning olla kohaks, kuhu minnakse, kuid vähemalt praegu tuleb see kasumi arvel," sõnas Solaris Asset Managementi fondihaldur Tim Ghriskey.

Amazoni aktsiat kattev Piper Jaffray analüütik Safa Rashtchy oli küll kasumiprognoosi langetamist oodanud, kuid selle ulatus oli suurem, kui ta esialgu arvas.

Tulevikuväljavaadete kõrval olid nigelad ka lõppenud kvartali tulemused. Teise kvartali kasum kukkus 58%, 22 miljoni dollarini ehk 5 sendini aktsia kohta. Wall Streeti analüütikud olid oodanud keskmiselt 7 senti aktsia kohta.

Peale investeeringute söövad kasumit suurenenud postituskulud. Amazon Prime'i teenuse tellijatele tuuakse 79dollarilise aastamaksu eest kaup tasuta kohale. Kuigi see kampaania on alates eelmise aasta veebruarist suurendanud Amazoni käivet, ei kajastu see kasumi suurenemises. "Kasv tuleb suurenevate kulude arvel," nentis Citigroupi analüütik Mark Mahaney, kellel on aktsiale "hoia"-soovitus.

Amazoni madal ühekohaline ärikasumi marginaal on ainult murdosa sellest, mida teenivad näiteks Yahoo! või eBay, ning selle järgi on internetifirma ühel pulgal pigem ehitusmaterjalide müüjatega. Oma osa on siin kasvaval konkurentsil, sest internetti kolib üha enam jaekaubandust ning Amazonist ei pruugi alati kaupa kõige madalama hinnaga saada.

On ka neid, kes näevad, et Amazoni mahukad kulutused on õigustatud. "Inimesed, kes jälgivad aktsiat lähedalt, peaksid teadma, et Amazoni strateegia on investeerida ärisse pikemas perspektiivis," märkis E.K. Riley Advisorsi analüütik Bob Toomey.

Eile avanes Amazon 1protsendises plussis, kl 17.00 maksis aktsia 26,50 dollarit.

Amazoni aktsia 22protsendine langus tekitas ostuhuvi ka Eesti kauplejates. LHV maakleri assistendi Olavi Milleri sõnul kaubeldi Amazoniga kolmapäeval selgelt rohkem kui tavaliselt.

"Võib öelda, et suur langus on tekitanud ostuhuvi ja pärast seda on hakatud aktsiat juurde võtma," sõnas ta. Vahetult enne tulemusi tema sõnul keegi positsioone ei võtnud. "Ei tule ette, et keegi oleks meil ka straddle-strateegiat Amazoni tulemuste eel kasutanud. Kes selle peale tuli, sai kindlasti kena kasumi," nentis Miller.

Kolmapäeval tehti Amazoniga LHV kaudu tehinguid ligi 6000 aktsiaga. Arvestades, et aktsia hinnaks on 26 dollarit, siis ulatus käive ligi 2 miljoni kroonini.

Siiski möönis Miller, et käive jagunes väheste kauplejate vahel. Nende hulgas olid ka müüjad, kellele tulemused tulid negatiivse uudisena. "Aga rohkem oli neid, kes juurde ostsid ja kes leidsid, et on võimalus pikk positsioon võtta."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:09

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing