Torm Chris vedas naftahinna tõusule

Raivo Sormunen 02. august 2006, 00:00

Nafta hind eile tõusis, kuna orkaanihooajal kolmas nime saanud torm - Chris - rühkis Mehhiko lahe suunas, kus asub umbes neljandik USA naftatootmisest.

"Nafta hind võib tõusta nii suuremate orkaanist põhjustatud purustuste peale kui ka lihtsalt orkaani lähenemise tõttu," ütles uudisteagentuurile Bloomberg Societe Generale toorainestrateeg Deborah White.

Nii New Yorgi kaubabörsil kui ka Londoni Rahvusvahelisel Naftabörsil tõusis naftabarreli hind eile enam kui poole protsendi võrra, vastavalt 74,86 ja 75,65 dollarini. Eile hommikul oli nafta hind veel kerges languses, kuna turgudel vähenes mure, et sõjategevus Liibanonis vähendab nafta pakkumist Lähis-Ida suunalt. Ainukese probleemina nähakse nafta väljavedu Liibanoni kõrval asuvast Süüriast, kus transpordile võidakse lisada nn sõjapreemia.

Atlandi orkaanide hooaeg kestab juunist novembrini. Möödunud aasta orkaanihooaeg oli oma viieteist orkaaniga (nende hulgas orkaanid Rita ja Katrina) ajaloo aktiivseim, lõhkudes Mehhiko lahes nafta tootmisplatvorme ja kahandades tootmist regioonis umbes viiendiku võrra.

Täna avaldab USA Energiaministeerium möödunud kuu bensiini laovarude näitaja. Bloombergi poolt küsitletud analüütikud ootavad keskmiselt 1,8 miljoni barreli suurust varude vähenemist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing