Apple on aastaid vassinud

Tarvo Vaarmets 07. august 2006, 00:00

Arvutite ja trendikauba iPodide tootja teatas, et hindab arvatavasti ümber alates 2002. aastast avaldatud finantstulemused, sest juuni lõpus alguse saanud optsiooniprobleemide täpsemal uurimisel on ilmnenud uusi tõendeid ebakorrapärasustest, kirjutas The Wall Street Journal

"Uurimine käib, keskendume võimalikult kiirele olukorra lahendamisele," ütles Apple'i esindaja Steve Dowling, kuid ei soostunud uute avastuste kohta täpsemat kommentaari andma.

Puhkenud optsiooniskandaal hõlmab õigupoolest rohkem kui 80 Silicon Valleys tegutsevat ettevõtet, kellest osa on probleemi tagapõhja veidi täpsustanud, öeldes, et optsioonide kirjutamisel on kuupäevi võltsitud. See tähendab, et optsioon kirjutati ajal, mil aktsia hind oli börsil juba muutunud, kuupäevaks aga märgiti varasem, mil aktsia hind oli kas madalam või kõrgem, sõltuvalt optsioonitüübist. Selline manipulatsioon annab juba optsiooni kirjutamise hetkel märkimisväärse kasumi ja võib pakkuda isegi hiigeltootlust, olenevalt aktsia käekäigust optsiooni omandamise ja märgitud (võlts)kuupäeva vahel ja loomulikult ka pärast seda.

Teiste hulgas seostatakse kahtlaste tehingutega ka Apple'i ühte asutajat ja tegevdirektorit Steve Jobsi, kellele määrati 2000. aasta jaanuaris optsioon päeval, kui aktsia hind oli kuu kõige madalamal tasemel. Järgmistel päevadel hakkas aktsia tõusma. Mõne aja pärast pöördus aktsia aga uuesti langustrendi ning kaotas kahe aastaga poole oma hinnast. Jobsile määratud optsioon muutus sisuliselt väärtusetuks.

Võltskuupäevaga optsioone puudutava korrektse raamatupidamise korral on ettevõtted sunnitud aktsepteerima suuremaid kulutusi, kui need algselt arveraamatutes kirjas olid. Selline täpsustus võib kustutada olulise osa ettevõtte kasumist. Seega on sisuliselt reaalne võimalus, et Apple on juba mitu aastat oma kasumit näidanud suuremana, kui see on tegelikkuses ehk teisisõnu investoritele valetanud.

"Me teame, et see on märkimisväärne, aga me ei tea, kui märkimisväärne," kommenteeris tekkinud skandaali Enderle Grupi analüütik Rob Enderle. Ta lisas: "Me räägime väga valulisest taasavastamise protsessist, mis kätkeb küsimust, kuidas võtta arvele tehinguid, mis tehti umbes viis aastat tagasi."

Tekkinud olukorra tõttu vajab Apple lisaaega ka kvartalitulemuste avaldamiseks, sest siiani tehtud arvutused tuleb nüüd üle vaadata.

"Tulemused avaldame esimesel võimalusel ning need saavad olema kooskõlas kõigi Nasdaqi nõuetega," lubas Steve Dowling.

Apple'i aktsia hind on põhiliselt tänu iPodide müügiedule viimase kolme aastaga mitmekordistunud. Puhkenud skandaali negatiivsest mõjust andis aimu aga juba reedene kauplemispäev - aktsia kukkus 1,9% ja sulgus 68,3 dollari tasemel.

Optsioon on börsil kaubeldav võimendusega väärtpaber. Optsiooni hind on tihedalt seotud aktsia hinnaga ja see reageerib aktsia hinna muutusele jõulisemalt kui ükski teine börsiinstrument. Optsioone on kahte tüüpi: ostu- ja müügioptsioon. Ostuoptsioon panustab aktsia tõusule, müügioptsiooniga lõigatakse kasu aga aktsia hinna languselt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:10

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing