Inflatsioon on potentsiaalne oht

Romet Kreek 08. september 2006, 00:00

Eilne šokk tuli väljastpoolt börsi. Nimelt ulatus inflatsioon augustis mullusega võrrelduna 5,0 protsendini. Meie iidolil Iirimaal oli inflatsioon 4,5 protsenti.

Ka Iirimaa istub Euroopa Keskpanga lõa otsas: neilegi on EKP intressipoliitika liiga leebe ja intress liiga madal. Kuid iirlastel on euro juba ringluses.

Majanduskasv on meil ülikiire. Mõlemat - nii inflatsiooni kui ka majanduskasvu veab laenubuum. Hoiatatakse, et ei laenubuum ega majanduskasv pole praeguses tempos jätkusuutlik. Eesti Pank laiutab käsi. Intressitase on inflatsiooniga võrreldes ebanormaalselt madal. Hoiustades kaotab raha ostujõudu.

Negatiivse reaalintressi korral laenatakse liiga palju ja satutakse tulevikku kavandatud kapitalipaigutuste suhtes eufooriasse. Hoiustamise asemel võetakse laenu ja ostetakse kinnisvara, kaitstes end niimoodi kontrollimatu inflatsiooni vastu. Sel teel kiirendatakse veelgi inflatsiooni - tänu kinnisvara hinnatõusule tekib jõukuse efekt ja kinnisvara tagatisel laenatakse raha tarbimiseks. Kukkumine võib olla valus. Ma ei tea, kas Eesti Pank peaks võtma ette nii drastilisi samme, nagu Indrek Neivelt Ärilehes kirjeldas, kuid midagi peab tegema. Meie suur iidol Iirimaa püüdis inflatsiooni ohjata, propageerides säästmist - riik maksis säästetud summadele lisa sarnaselt meie II pensionsambaga. Kunagi emiteeris Eesti Pank hoiusesertifikaate, tõmmates sel teel raha ringlusest vähemaks. Enam mitte.

Mis juhtuks, kui investorid hakkaks umbusaldama Eestit, kuna me ise ei võta eurole üleminekut tõsiselt? Küsisin kevadel vestluses Rootsi keskpanga endiselt juhilt ja praeguselt East Capitali investeerimiskomitee liikmelt Bengt Denniselt, mis juhtuks, kui Eesti valitsus teataks, et eurole üleminek pole prioriteet ja me oleme selleks valmis jõukuse kasvamise järel - näiteks 15 aasta pärast. Tema arvates pole see võimalik, kuna sellisel juhul peab Eesti krooni devalveerima - meie usalduskrediit pole nii suur. Kuid praegu ei võta valitsus eurole üleminekut tõsiselt ja ka keskpank laiutab käsi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing