Tallinn lööb Tartut seisuga 10 : 4

Airi Ilisson 15. september 2006, 00:00

Kahe valijamehega linnade hääled jagunevad võrdselt mõlema kandidaadi vahel, kuid Tallinna 10 Rüütli-meelset esindajat teevad ära Tartu neljale reformierakondlasele.

Tartu volikogu valis eile täies rahus Estoniasse presidenti valima neli reformierakondlasest valijameest: Hannes Astoki, Hele Everausi, Veljo Ipitsa ja Verni Loodmaa.

"Eks lõpuks läks nende valijameeste valikuga koalitsioonis ka rabistamiseks, kuid ega keskfraktsioonil polnud kuskile mujale ka minna. Kuna Reformi ja opositsiooni kandidaat on Toomas Hendrik Ilves, siis tegime koostööd," sõnas vastvalitud valijamees Hannes Astok.

Küsimusele, kas tegemist on karistuskäiguga Keskerakonna ja Rahvaliidu lepingu ja Tallinnas toimunu vastu, sõnas Astok, et partneritele sai selgeks tehtud, et kaugemate küsimuste puhul lähevad jõujooned mujalt.

"Ega keskfraktsioon ei taha ka järgmised kolm aastat opositsioonis veeta. Seda, et koalitsioonis tekiks käärimist," sõnas Astok.

Isamaaliidu Tartu piirkonna juht Margus Tsahkna ütles, et surve reformifraktsiooni poolt oli olemas, kuid lõppkokkuvõttes lähevad hääled nagunii ühiskandidaadile ning sellepärast seisis opositsioon Reformierakonna kandidaatide seljataha.

Sotsiaaldemokraat Marju Lauristini sõnul on tegemist proovikiviga demokraatiale ja tervele poliitikale. "Estonias kasti lastaval sildil ei ole erakonna nime, vaid valija nimi. Tartu vaimu pürgimist ühistele eesmärkidele tuleb toetada, seega meie enda kandidaate ei esita," sõnas Lauristin.

Keskerakonna kandidaat Aadu Must sai Tartus 12 häält ja valijameheks ei pääsenud.

Eile selgusid mitme suure linna valijamehed. Kuressaare linnavolikogu valis valijameesteks isamaaliitlasest volikogu esimehe Toomas Takkise ja Reformierakonda kuuluva volikogu liikme Toivo Aldi. Vastav erakondlik suhe pandi koalitsioonilepingus juba aasta tagasi paika.

Pärnu linnavolikogu valis volikogu aseesimehed, keskerakondlase Uno Mirme ja isamaaliitlase Jüri Kase. Jüri Kask tegutseb ettevõtjana, Uno Mirme on eraarst.

Võimul oleval Keskerakonna, Rahvaliidu ning Isamaa ja Res Publica Liidu koalitsioonil oli samuti juba varasem kokkulepe, et kumbki pool esitab presidendi valimiskogusse ühe kandidaadi.

Narva volikogu hääletas eile valijameesteks keskerakondlastest esimehe Mihhail Stalnuhhini ja volikogu liikme Olev Sillandi.

Kohtla-Järve volikogu valis üleeile presidendi valimiskogusse volikogu esimehe Valeri Korbi ja aseesimehe Svetlana Skorobogatova, kes kavatsevad hääletada Rüütli poolt.

Võru volikogust sõidavad Estoniasse keskerakondlasest volikogu esimees Tõnu Anton ja reformierakondlane Ilmar Sild. Viljandist valivad presidendi Isamaa ja Res Publica Liidu volikogu esimees Tarmo Loodus ning keskerakondlasest aseesimees Karl Õmblus.

Eile sõbralikus meeles kulgenud valitsuse pressikonverentsil lahvatas leek, kui Äripäev uuris, kuivõrd õiglane on, et Tartust läheb valimiskokku neli valijameest, arvestades, et Tallinnas said kõik kümme kohta endale Rüütli-meelsed valijamehed.

Edgar Savisaar: "Küsige neid kommentaare Tartust, meie püüame siin esindada vabariigi valitsust, nemad esindavad Tartu omavalitsust ja oma seisukohti nad peavad ise kommenteerima."

Villu Reiljan: "Ma arvan ka, et väga ei maksa leili minna, kas Reformierakonnal on seal neli või kolm häält. Noh, me võime ka samahästi ütelda, et maakonnas on veel 21 valijameest ja need on seal kellegi teise kui Rahvaliidu omad. Pole mõtet sellega tegelda."

Andrus Ansip: "Reformierakonna jaoks on iga valijamees ülimalt oluline ja Reformierakonna jaoks on see võitlus Eesti eest. Me soovime kindlasti saada niipalju valijamehi igast omavalitsusest, kui meil vähegi võimalik neid saada on."

Villu Reiljan: "Ongi nii, mõnest saate ja mõnest ei saa."

Edgar Savisaar: "Ma tahaks öelda, et kahtlemata kõigi jaoks, kes siin laua taga on, on see võitlus Eesti eest ja kõigile parteidele on iga valijamees väga tähtis. Selles mõttes Reformierakond ei erine ilmselt ülejäänutest, aitäh."

Villu Reiljan: "Mis ei tähenda muidugi seda, et kui seal koalitsioonipartnerit solvatakse, sellele reaktsiooni ei järgne. Seda ei maksa nüüd küll arvata."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing