Ungarlased mässavad peaministri vastu

Tõnis Arnover 21. september 2006, 00:00

Esmaspäeval kogunes umbes 10 000 inimest parlamendihoone juurde. Sõjakamalt meelestatud inimesed vallutasid telekeskuse, kust politsei nad viie tunni pärast välja tõrjus. Kähmlustes sai viga umbes 150 inimest, põhiliselt politseinikud. Teisipäeva õhtul kogunes taas inimesi sotsialistliku partei peakorteri juurde, kus politsei nad veekahuritega laiali ajas. "Nõuame valimisi, et Ungarit valitseksid jälle ungarlased ja mitte väliskapital," kuulutas paremäärmusliku organisatsiooni 64 Piirkonda juht Laszlo Toroczkai.

Ungarlaste vihapurske vallandas pühapäeval ajakirjandusse lekkinud Gyurcsanyi ülimalt avameelne kõne, mis oli salaja lindistatud mai lõpus sotsialistliku partei kinnisel koosolekul. "Poolteist aastat me üksnes teesklesime valitsemist. Selle asemel me valetasime, nii ööl kui päeval. Mitte ükski teine riik ei ole niimoodi lorutanud," tunnistas peaminister oma parteikaaslastele.

Gyurcsany tahab hoolimata meeleavaldusest ametisse jääda. "Ma jätkan oma tööd ja tahan otsustavalt ellu viia eelarvekärped ja reformid, sest see on Ungari jaoks ainuke tee," ütles ta pärast esmaspäeva ööd, mida ta nimetas kommunismiaja lõpu järel kõige pikemaks ja pimedamaks ööks.

Ungari presidendi Laszlo Solyomi sõnul on peaminister oma väitega, et riigi poliitikas on viimase 16 aasta jooksul vaid valetatud ja räägitud pooltõdesid, püüdnud vastutust praeguse olukorra eest laiendada kogu poliitilise eliidile ja ajanud riigi nii moraalsesse kriisi.

Gyurcsany kaitses end, öeldes, et tema eesmärk on veenda oma parteid reformide vajalikkuses ning muuta riigi poliitilist kultuuri. See on üks põhjus, miks arvatakse, et Ferenc Gyurcsany võis ise kõne "lekitada", et saaks reforme jõulisemalt ellu viia.

Szonda Ipsosi avaliku arvamuse küsitluse kohaselt toetas esmaspäeval Gyurcsany jätkamist 47% ja kohest tagasiastumist 43% vastanutest.

EL on seisukohal, et Gyurcsany on siiski parim poliitik riigi finantskriisist väljatoomisel. Seda näitas ka turgude reageering. Kui tuli valeteade, et Gyurcsany astub tagasi, nõrgenes Ungari forint üle ühe protsendi ja Budapesti börsi indeks kukkus 2%. Kohe, kui see ümber lükati, pöörasid need taas tõusule.

Ungari on hädavajalikke majandusreforme muudkui edasi lükanud ja elanud üle oma võimete, mille tagajärjel kasvab eelarve puudujääk tänavu üle 10% SKPst.

Peaminister Ferenc Gyurcsany esitas juunis 2,5aastase majanduse reformimise programmi. Kava on hoopis midagi muud kui valimised võitnud sotside lubadused. Maksude kärpimise asemel näeb plaan ette ettevõtte tulumaksu tõstmise 16 protsendilt 20-le. Kerkivad ka üksikisiku tulumaks, käibemaks ja sotsiaalkindlustusmaksed. Abinõude eesmärk on vähendada eelarve puudujääk 2009. aastaks 3,2 protsendile SKPst, mis avaks tee eurole üleminekuks 2011. aastal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing