11. oktoober 2006 kell 22:13

Ameeriklased elavad terrorirünnaku hirmus

Ameeriklased on muutunud pärast 11. septembri terrorirünnakuid pessimistlikumaks.

Ameerika Ettevõtlusinstituudi arvamusküsitluste ekspert Karlyn H. Bowman on uurinud ameeriklaste meeleolusid kogu terrorirünnakutele järgnenud aja. Bowman märkis kuu aega tagasi Äripäevale antud intervjuus, et kuigi ameeriklaste igapäevaelu ei ole pärast rünnakuid muutunud, tunnevad inimesed pidevalt kuklas sügavat seletamatut pessimismi- ja ohutunnet. "Me tunnetame kogu aeg varjatud ohtu," sõnas Bowman. "Iga kord, kui me võtame ennast näiteks lennujaamas sappa, tuleb meile meelde, kui palju maailm on muutunud."

Ta lisas, et inimesed pelgavad endisest rohkem lennujaamu ja muid transpordivahendeid, kuid tunnetavad samas, et lennukiga on ohutum reisida kui viis aastat tagasi.

Emad, kes oma lapsi Marylandi osariigi Somerseti algkooli viivad, ei mõtle siin, New Yorgist ja Manhattanist umbes neljatunnise ja Pentagonist 20minutilise autosõidu kaugusel, suurele ohule. Kõige hullem oli esimene aasta, nüüd tekib ebakindel kuklatunne lennukis ja restoranis, kirjutas Äripäev kuu aega tagasi, 11. septembri terrorirünnaku aastapäeval.

"Terrorirünnakutele järgnenud aastal valdas mind tunne, et oleme oma elu üle kontrolli kaotanud," sõnab oma seitsmeaastase poja kooli toonud Shelley Yeutter (41). "Tundsin suurt kurbust selle üle, et on inimesi, kes on nii motiveeritud meid hävitama lihtsalt seepärast, et me elame, nagu me elame. See kaotusevalu jäi minuga väga kauaks."

Enam Yeutter iga päev oma praegu 7-, 11- ja 13-aastaste laste pärast ei muretse, kuid tollal haaras teda pidevalt paanika: kui ohutu on last bussiga kooli saata? Kas ma peaksin nüüd kohe kooli tormama ja nad kaasa haarama?

Reisimine pole seni sama mis varem. Kui abikaasaga kahekesi kuhugi minnakse - näiteks eelmisel nädalavahetusel New Yorki - siis mõtleb kolme lapse ema, mis siis saab, kui nad mõlemad abikaasaga nüüd hukkuma peaksid.

Serbia päritolu Selena Petrovici (31), praegu 8aastase Davidi ema elu raputas USA-le antud rünnak kaudselt rohkem, ja seda väga praktilisel põhjusel.

Selena ja tema abikaasa Nenad olid 2001. aasta aprillis, just enne rünnakuid, andud sisse taotluse rohelise kaardi ehk residentsuse saamiseks. Nn rohelise kaardi said nad aga alles tänavu, sest pärast rünnakuid aeglustus kogu protsess - uurimissõel tihenes üleöö.

Protsessi ei aidanud lühendada seegi, et tollane Voice of America ja praegune Serbia rahvustelevisiooni ja BBC korrespondent Nenad Zafirovic taotles endale ja abikaasale residentsust Balkani eksperdina "erakordsete võimete" klausli all.

Igapäevases elus tulevad Selena Petrovicile rünnakud meelde rahvarohketes kohtades, nagu toidupoes või ühistranspordis. "Kui enne õpetasid lapsele, et vaata autoteele minnes enda ümber, siis nüüd loodad, et sinu ja su pojaga restoranis istudes midagi ei juhtu," sõnab ta.

Hetkel kuum