18. oktoober 2006 kell 10:17

18 000kroonine trahv maksab 30 arestipäeva

Karistusseadustiku kohaselt vastab miinimumtrahv 600 krooni ühele arestipäevale. Maksimaalne 18 000 krooni suurune trahv maksab 30 päeva, mille võib arestimajas ära kanda korraga või osade kaupa, kirjutab Põhjarannik.

Trahvi saanud eelistavad raha maksmisele aresti. Lähiajal arutatakse Viru maakohtu Narva kohtumajas kaks päeva rahatrahvi arestiga asendamise kohtuasju.

Hiljuti 14 trahvi arestiga asendamise asja kohtusse andnud kohtutäituri Krista Järveti sõnul on tavaline kord järgmine: politsei määrab trahvi, mille õigusrikkuja peab 15 päeva jooksul tasuma. Kui trahvi pole selle aja jooksul tasutud, läheb asi kohtutäituri kätte. Too omakorda saadab õigusrikkujale teate, et kümne päeva jooksul tuleb tasuda trahv pluss kohtutäituri kulud. Kui ka pärast seda pole trahv tasutud ja kohtutäitur selgitab välja, et trahvitul pole ametlikku sissetulekut, läheb asi kohtusse ning trahv asendatakse arestiga. "Tihti paluvad inimesed ise, et las ma parem lähen istuma," täpsustas kohtutäitur. Seda soovitakse teha eriti siis, kui tegemist on suurte trahvidega. Näiteks korduvalt sõiduki juhtimise eest purjuspäi võib määrata kuni 18 000 krooni suuruse trahvi.

Viru maakohtu esimees Pavel Gontšarovi sõnul kirjutavad paljud juba varem taotluse, et on vabatahtlikult nõus istuma minema. Mõni võtab selleks töölt puhkuse või vabad päevad, mõni istub oma karistuse osade kaupa puhkepäevadel ära. "Need, kes arestiga rahul ei ole, toovad kohtusse kviitungi rahatrahvi tasumise kohta," lisas kohtu esimees.

Seaduse järgi võib arestipäevad ära kanda korraga või osade kaupa, kuid mitte vähem kui kaks päeva järjest. Kusjuures oma aeg tuleb ära kanda aasta jooksul.

Hetkel kuum