Postipapa uues valguses

Tiina Kolk 20. oktoober 2006, 00:00

Malle Salupere monograafia "Postipapa. Mitmes peeglis, mitmes rollis" tutvustab väga huvitavalt ja uudselt Johann Voldemar Jannseni elu.

Saame teada, milline oli paljude ärkamisaegsete liikumiste algataja ja eesvedaja, Eesti ajakirjanduse isa inimesena. Raamat annab ülevaate Jannseni ühiskondlikust ja isiklikust elust. Rahulik inimene, nagu ta oli, armastas ta mugavat elu ja püüdis vältida tülisid, ent ei olnud kaugeltki valmis igasugusteks kompromissideks.

"Seni on Postipapa võlglasteks jäänud ka järeltulevad põlvkonnad, kelle ülesandeks pidanuks olema terade sõkaldest eraldamine ja faktide kontrollimine," märgib Salupere, kes on raamatus esmakordselt käibesse toonud arvukalt dokumente - nimikangelase teoseid, ajalehti ja kirju - Eesti Kirjandusmuuseumis ja Eesti Ajalooarhiivi fondidest.

Uurimuse autor kajastab Jannseni isiksust ning tegevust tema ajastu mõttemallide ja ühiskondlike liikumiste taustal.

"See viis mind mitte küll üllatavate, aga loodetavasti usutavate järeldusteni, et Jannsenit on läbi aegade väga ülekohuselt hurjutatud ja müüdavuses süüdistatud. Samas pole tema tõelisi teeneid kunagi vääriliselt hinnatud," kommenteerib Malle Salupere.

Raamatu lõpuks esitletakse huvipakkuvat illustreerivat materjali - fotosid, kirju ning dokumente. Tuleb välja, et Jannsenil oli ka kunstiannet.

Teos "Postipapa. Mitmes peeglis, mitmes rollis" pakub mõtlemisainet tegija rollist ühiskonnas: mis õieti jäädvustub ajalukku - kas see jalajälg, mida arvati, või jääb kestma hoopis midagi muud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing