Pille Rõivas • 30. november 2006 kell 22:00

Meega ole ettevaatlik

Mee suhtes ülitundlikud ehk mee vastu allergilised inimesed peavad hoiduma meest, seda sisaldavatest söökidest-jookidest, kreemidest ja ka ravimitest. Mesi kuulub toiduainete hulka, mis põhjustavad kõige sagedamini allergiat. Ülitundlikule inimesele võivad halvasti mõjuda mitmed mee koostisosad, ka taruvaik, õietolm ja mesilasema toitepiim.

Mesinikud Maire ja Igor Valtin on OÜ Artocarpuse nimelise perefirmana tegutsenud kümme aastat. Maire Valtini sõnul on kliendid meeallergiast väga teadlikud. "Pole oma kümne tegutsemisaasta jooksul kohanud kedagi, kes ei oleks oma meeallergiast teadlik," räägib Maire.

Tema kogemuste põhjal on enamik meeallergikuid just noorema põlvkonna esindajad, vanematel inimestel esineb seda harvemini.

Mõnel inimesel võib esineda allergilisus vaid tumeda mee suhtes, heleda mee tarbimisega neil allergiat ei kaasne. Tume mesi sisaldab palju õietolmu ja suira, mis ongi allergia tekitajad. Suir vähem, sest see on mesilaste poolt läbi töödeldud ja hapnenud õietolm. Allergianähud ilmnevad mõni minut kuni tund aega pärast mee söömist.

Professor Naomi Loogna sõnul on esinenud juhtumeid, kus mett söönud inimest üllatavad allergiline nohu, hingetorupõletik või õhupuudus ja hingeldus. Need ongi põhilised sümptomid.

Mesinik Maire Valtin ei pea meeallergiat suureks probleemiks. "Arvan, et paljud allergikutest ei teagi täpselt, millele nad allergilised on, ning igaks juhuks ei kasuta nad ka mett," selgitab ta. Valtin peab mett looduse imeks, mida ei ole siiani suudetud järele teha. Seda ei saa ka millegagi asendada.

Mõni aasta tagasi oli mu poegadel köha ning mõtlesin kasutada looduslikku ravi. Määrisin noorema poja rinnale mett, nagu rahvatarkus ette näeb. Paraku tekkis tal sellest allergia, nahale ilmusid kublad.

Pojad on kergelt allergilised. Vanem on käinud ka testimisel, kuid meeallergia peale ei tulnud, sest mesi on ju nii looduslik.

Pojad pole kunagi meearmastajad olnud, kuid mina olen aeg-ajalt sooja piima sisse salaja väikese lusikatäie mett poetanud. Sellest pole midagi juhtunud. Ilmselt oli meega määrimine siiski liiast.

Hetkel kuum