Peeter Teder • 14. detsember 2006 kell 22:00

PTA tegi läbi tugeva tõusu

Tallinna börsil olid eile ülekaalus tõusvad aktsiad; suurima tõusu tegi PTA aktsia, kerkides 3,2 protsenti ning makstes 59,77 krooni (3,82 eurot).

PTA aktsia oli ka suurima käibega, selle aktsiaga sooritatud tehingute maht ulatus 30,9 miljoni kroonini. PTA aktsia käibe viisid üles kauplemise lõpus sisestatud kolm suurt plokktehingut, milles vahetas omanikku kokku 500 000 aktsiat. Ühe aktsia hind nendes tehingutes oli 58,36 krooni (3,73 eurot). Tehnilise analüüsi seisukohalt tähendab suur kerkimine suure käibega tõusutrendi. Seega võib oletada, et PTA jätkab lähipäevil tõusu. Samas tegutseb firma suhteliselt suure riskiga Valgevene turul ja ka Poola turul. Need turud on mõnevõrra teistsuguse kultuuriga ja sellega harjumine võtab aega. Kas PTA tõus ja käive on jätkusuutlikud, näitab aeg.

Suure käibe saavutas ka Olympicu aktsia, mida osteti-müüdi 27 miljoni krooni eest. Olympicu aktsia tõusis 0,6 protsenti ja maksis 128,30 krooni (8,20 eurot). Päeva sees testis aktsia ka selle nädala alguses saavutatud rekordtaset 128,62 krooni (8,22 eurot), kuid sellest läbi murda ei õnnestunud.

Enim kukkus Merko Ehituse aktsia, mis vajus läbi psühholoogiliselt olulise 300 krooni piiri. Aktsia hind kaotas oma väärtusest 4,5 protsenti, makstes 298,22 krooni (19,06 eurot). Väärtpaberi käive oli 2,3 miljonit krooni.

Olen üldiselt Eesti aktsiaturu suhtes pessimistlikult meelestatud. Arvan, et kui USA ja Euroopa börsid peaksid minema langusesse, võib Eesti aktsiaid tabada päris märkimisväärne kukkumine.

Börsil oli eile tosin tõusvat aktsiat ja kaks langejat.

Hetkel kuum