Üks küsimus

ÄP 26. märts 2007, 00:00

Kasutame isiksuse ja vaimse võimekuse teste valiku lõppfaasis, et saada kinnitust kandidaadi sobivusele või lisaargumente, kui valida on kahe-kolme kandidaadi vahel.

Isiksusetestis vaatame kandidaadi suhtestiili sobivust olemasoleva meeskonna omaga ning millist juhtimisstiili võiks kandidaat eelistada. Olen ise ka läbinud nii vaimse võimekuse kui ka isiksusetesti.

Isiksusetesti tulemus on suhteliselt sarnane minu enda hinnangule. Vaimse võimekuse testis ei oleks enda tulemust nii heaks pidanud võrreldes teiste juhtidega, kuid positiivsemat tulemust on alati heameel vaadata.

Praegu me eriti teste ei kasuta. Juhul kui on vaja lisainformatsiooni inimese kohta, oleme mõningate ametikohtade puhul võtnud abiks. Oleme kasutanud firmasid, kellel on litsentsid ja usaldusväärsed testid.

Lõppotsuse tegemisel on see pigem lihtsalt abiks ja ainult testide põhjal me otsuseid teinud ei ole. Inimesed, kes teavad testide loogikat, oskavad nendele anda ka nii-öelda sotsiaalselt soovitavaid vastuseid.

Olen ise päris palju teste omal ajal läbi teinud ja tulemused on olnud väga erinevad. Palju on sõltunud enesetundest, meeleolust - paratamatult see kõik mõjutab testi tulemusi. Valdavalt muidugi isiksuse- ja motivatsioonitestid on olnud sarnase suunaga.

Me ei ole psühholoogilisi isiksuseteste kasutanud, sest ma ei usu väga nendesse. Kindlasti nad midagi näitavad, kuid nendega on ka väga lihtne manipuleerida.

Oma kogemusest mäletan, et tööd otsides tuli mul sama testi päris mitmes firmas täita. Kui sa ühte firmasse tööle ei saanud, siis teises kohas vastasid juba natuke teisiti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing