1980ndate teine tulemine

Annika Vaher 11. aprill 2007, 00:00

Sel ajal kujunes välja uut liiki indiviid - yuppie ehk pintsaklipslane. Inimestele oli tähtis olla jõukas ja stiilne, ning selleks oli vaja Porschet, elektroonilist kalendrit, mobiiltelefoni, sülearvutit ja Rolexi kella.

Raha teeniti hästi eriti meedias ja arvutitööstuses. Ka naised pöörasid tähelepanu rahateenimisele. Naised said nüüd töötada kindlalt suhtekorralduses, ajakirjanduses ja panganduses. Kaheksakümnendad olid seltskonnaajakirjanduse kõrgaeg. Moefotod muutusid keerukamaks ja näitasid just elustiili. Tähtsale kohale tõusid reklaamid. Inimeste igapäevaellu hakkas kuuluma sport, mis aitas tõusta spordifirmadel nagu Adidas ja Lacoste. Populaarsed sarjad teles, mis mõjutasid moodi ja elustiili, olid "Päästja koolikell", "Star Trek", "Charlie inglid", "Zorro", "A-rühm". Muusikutest tegid ilma Madonna, Michael Jackson, The Human League ja David Bowie.

See oli Reagani ja Thatcheri aeg. Kümnendi alguses mõrvati John Lennon ning prints Charles ja leedi Diana sõlmisid abielu. NASA saatis välja esimese kosmosesüstiku Columbia. Kaheksakümnendate keskpaigas võeti kasutusele esimene CD ja ajastu lõpupoole lammutati Berliini müür.

Selle aja stiiliikoonid olid kindlasti Madonna ja printsess Diana. Riietumises olid eeskujuks ka seebiooperid nagu "Dallas" ja "Dünastia", kus kanti väärisehteid ja karusnahku, mida hakkasid ihaldama endale kõik selle aja naised. Oma riietusega uhkeldati kallites restoranides ja korporatiivsetel üritustel.

Väga tähtsal kohal oli kostüüm: kui sul seda ei olnud, ei saanud sa kuhugi minna. Eriti paistsid silma polsterdatud õlad, mis praegu pole moodi tagasi veel tulnud. Tohutu suured õlad rõhutasid puusade kitsust. Rõhutatud oli ka vöökoht, mis on moes ka nüüd. Sellega kaasneb lakk- või hõbedasest nahast seotavate vööde ilmumine poodidesse. Kasutati palju kimonolõiget. Püksid olid kõrge vöökohaga. See kõik on jõudnud nüüd ringiga moodi ja poodi tagasi.

Kanti palju teksat, nii seelikute, pükste kui ka jakkide näol. Teksapükse oli konservatiivsemaid, mida kombineeriti bleiseri või valge pluusiga, või olid nad rebitud. Kanti nii miniseelikuid kui ka põlvedeni kitsaid seelikuid. Sageli olid pluuside varrukad üles keeratud, seelikute või kleitide all oli nii lühikesi kui ka pikki retuuse ja kasutati loomamustrilisi kangaid. Pluusid ja kampsunid olid kas lühikesed, rinna alla ulatuvad või pikad. Naised kandsid tööle minnes botaseid koos kostüümiga, ja vahetasid jalanõud kohale jõudes kingade vastu. Taassündis Chaneli kostüüm.

Aksessuaaridest olid sallid, mis seoti lehvidena kaela, kõrvarõngad, mis olid kuldsed, sädelevad ja suured. Kanti kettvöid, ilma sõrmeotsteta kindaid, käevõrusid - mida rohkem, seda uhkem. Moodsad olid ka säärised, plastist ehted, käekotid. Kõige nõutumaid kotimudeleid tegid Vuitton ja Chanel.

Moemaailmas oli tegija Moschino, kes paistis silma pealpool nähtavate õmbluste ja veidrate tviididega. Valetino tuli välja ülimalt naiseliku napi kostüümiga. Chloe ja Fendi nime all olid hinnatud karusnahad. Calvin Kleini edukas minimalism sobis ideaalselt uue rahaka naise imagoga. Tähtsal kohal oli ka Jaapani mood. Sealsed tuntud disainerid olid Issey Miyake, Rei Kawakubo ja Kenzo. Kuna karusnahad olid populaarsed, hakkasid tegutsema ka karusnahavastased liikumised.

Juuksed pidid välja nägema hoolitsetud. Eriti armastati kohevaid soenguid ja mullet'-juukselõikust - eest lühikesed, tagant pikad juuksed nagu MacGyveril. Juukseid kanti lahtiselt või hobusesabana kuklas. Palju blondeeriti ja tehti triipe juustesse.

Kaheksakümnendad on aeg, mida on uuesti avastamas tänapäeva disainerid ja mille kajastamist on nad alustanud juba oma kevad-suvistes kollektsioonides. Juba on tagasi rohkem sellised 1980ndate riided, mida kandsid tollased kuulsused. Näiteks Madonna retuusid ja läikivate trükitud mustritega pluusid.

Raudse eesriide tõttu ei jõudnud kõik tolle aja moevoolud Eestisse. Võrreldes 1980ndate Burdasid ja Siluette, võib näha, et ajastule iseloomulikumad detailid, nagu patšokid ja rõhutatud vöökohad, olid moes ka Eestis. Samas lõiked olid lihtsamad ja kangad tagasihoidlikumad, riided olid katvamad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:30
    Otsi:

    Ava täpsem otsing