Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Meistri käe all valminud Jaapani grillroog yakitori

    Läksin ühel kenal kevadisel pühapäeva õhtul Rataskaevu tänavale, kus mind ootasid Marek Demjanov ning restorani peakokk Heidi Pinnak.
    Esimese asjana soovitas Marek Demjanov meeles pidada, et tuli ei tohi väga suur ega liiga väike olla. "Tuli on vaja hoida ühtlane. Samuti ei tasu kohe liha keerama hakata, pigem kõigepealt ühe külje mahlad kinni kõrvetada ja siis võib alles keerata. Muidu mahlad tilguvad kohe välja. Tegelikult peab olema sisemine kell, mis ütleb, et nüüd on valmis. Ei saa proovida noaga või kella järgi vaadata, et 20 minutit on möödas, nüüd peab valmis olema. Sõltub ka sellest, kui suured tükid lõigata," valgustab mind meister.
    Grillimise ajal liha mingi vedelikuga üle kallata ei ole vajalik. Kui kipub põlema minema, siis ehk võib. Aga ka siis on parem liha alt tuld vaigistada, sest muidu jahtub liha maha.
    Grillimisel on vaja aega ja kannatust. Aga muidugi saab ka ruttu. Mõned kultuurid ongi sellised, et kärsatatakse ruttu-ruttu liha pealt ära ja seest jääb tooreks. Itaalias küpsetatakse üsna tihti veiseliha nii, et õhukesed viilud pannakse kuumale pannile või grillile, korra ühelt poolt ja teiselt poolt, soola, pipart, taldrikule ja lauale.
    Minu jaoks oli uudiseks, et grillida saab ka kanasüdant, mis Jaapanis pidi väga populaarne olema, eriti koos yakitori-kastmega. Teine uus maitseelamus oli grillitud kanamaks. See oli eriti hõrk ja suussulav!
    Ja tähelepanu! Vahetult enne liha valmimist tuleks korra lihale anda äkilist kuumust. Näiteks tõstad resti sütele lähemale.
    Marek julgustab kodus katsetama maitseainete kokkusobitamist. Näiteks porgandisalati maitsestamiseks kasutada ingverit, mis on väga tavaline maitseaine Aasiamaades. "Euroopa maitseainetele võiksid eestlased julgemalt lisada Aasia maitseid."
    Vahepeal grilli valvates läks meil jutt sushi peale: "Käisime teise kaasomanikuga seitse aastat tagasi Jaapanis sushimeistri juures õppimas. Võtsime siit kõik kättesaadavad riisisordid kaasa, et uurida, milline neist on kõige parem sushi jaoks. Ei kõlvanud ükski. Kõige lähedasem on siiski tavaline pudruriis. Sellel on küll katkised terad sees, kuid konsistentsilt peaks kõige sobivam olema."
    Grillimisel on alati mure äärmiste tükkidega, sest kuumus on tavaliselt grilli keskel kõige suurem ja ääred tuulduvad rohkem.
    Elektrigrilli plussiks on ühtlane kuumus ning see on kontrollitav. Sellepärast on restoranides elektrigrillid. Kodudes on populaarsed gaasigrillid, kuid paljud gaasigrilliomanikud on siiski üle läinud söegrilli peale. "Söegrill annab veidi söe maitset ka, mõni viskab veel lepalaaste peale, et oleks kergelt suitsune maitse," on Marek kursis.
    Liha tuleks grillilt ära võtta nõksa enne päris valmimist, sest lihas endas toimub järelküpsemine. Kala järelküpseb eriti kiiresti. Alati on parem natukene toorem kui üleküpsetatud liha. See ei käi küll sea- ja kanaliha kohta, mis peavad olema läbiküpsenud, ent siiski mitte üleküpsetatud. Kui lihal juba kõik kiud välja joonistuvad, on ta ilmselgelt üleküpsenud.
    Vedela marinaadi puhul peab vedelikku parasjagu olema, mitte nii, et liha ujub marinaadis. Soola ei tasu kohe panna, kuna sool kisub kõik mahlad välja. Soola tuleks lisada grillimise lõppfaasis.
    Mida juua yakitori kõrvale? Kõige parem on vesi. Võib ka õlut ja veini. Suvel on hea jook austerlaste lemmik spritzer - tavaline vein gaseeritud veega (vahekorras pool ja pool). Yakitori juurde võib juua nii jahutatud kui ka soojendatud saket.
    Saket tegelikult ei jooda, vaid seda mekitakse. See jook on mõeldud suu niisutamiseks. Sake on 16-17 kraadi kangusega ja on riisivein, mitte viin, nagu arvatakse. Ja õlut joovad jaapanlased ka selle roa kõrvale, kuid Jaapani õlu on muidugi hästi lahja. Igatahes oli meeleolukas õhtupoolik täis maitseelamusi.
    Autor: Susan Lahesalu
  • Hetkel kuum
5% Klubi, 99% tõenäosusega
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kevadine hinnasula aktsiaturul paiskas ostukohad lagedale
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Pauligi kontserni tippu jõudnud Mariell Toiger: tuleb lihtsalt pihta hakata
“Julgus peale hakata on ikkagi pool võitu ja läbi selle on võimalik jõuda ka kaugemale,” ütleb Soome Pauligi kontserni juhatusse jõudnud Mariell Toiger.
“Julgus peale hakata on ikkagi pool võitu ja läbi selle on võimalik jõuda ka kaugemale,” ütleb Soome Pauligi kontserni juhatusse jõudnud Mariell Toiger.
Äripäeva arvamusliider: kui tahame Euroopa toetust Ukrainale, peame andma midagi vastu
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Raadiohitid: miljonär Marko Oolo nipid ja ka rikkad nutavad
Selle nädala Äripäeva kuulatuimad saated olid, kus rääkis miljonär Marko Oolo enda portfellist, Microsoft Eesti juht töötajate tasustamisest ning Olavi Lepp juhtimisest.
Selle nädala Äripäeva kuulatuimad saated olid, kus rääkis miljonär Marko Oolo enda portfellist, Microsoft Eesti juht töötajate tasustamisest ning Olavi Lepp juhtimisest.
5 protsendi klubi idee tõi Martin Villigule Eduka Eesti võidu ja 10 000 eurot
Arvamuskonkursi Edukas Eesti käesoleva hooaja võitis ettevõtja Martin Villigu idee algatada ühiskondlik kokkulepe, millega jõukamad inimesed annetaksid oma sissetulekutest 5 protsenti erinevateks algatusteks.
Arvamuskonkursi Edukas Eesti käesoleva hooaja võitis ettevõtja Martin Villigu idee algatada ühiskondlik kokkulepe, millega jõukamad inimesed annetaksid oma sissetulekutest 5 protsenti erinevateks algatusteks.