Konkurentsivolinik: energia tootjad ja müüjad tuleb lahutada

Agnes Ojala 18. juuni 2007, 00:00

"Vastasel juhul ei hakkaks avatud energiaturg toimima. Kui mina oleksin elektritootja ja mulle kuuluvad ka liinid, mis viivad elektrit tarbijani, siis mina kaitseksin oma valdusi ega tahaks, et keegi teine minu liine pidi oma elektrit klientidele müüma hakkab," näitlikustas Kroes.

Et sellist olukorda vältida, tegeleb Euroopa Komisjon praegu uute reeglite väljatöötamisega.

"Tulevikus ei tohiks Gazpromil olla oma gaasijuhtmeid näiteks Saksamaal, sest see takistaks konkurente," tõi Kroes näite.

Eesti jaoks tähendavad plaanitavad muudatused seda, et Eesti Energia peaks loobuma põhivõrgust ja jaotusvõrgust ning keskenduma vaid elektri tootmisele. Elektri viimine klientideni ja selle müük peaks jääma kellegi teise kanda.

"Eesti puhul tuleb uurida, kas on tagatud julgeolek, et elektrit ei oleks võimalik kasutada poliitilistel eesmärkidel, ja teiseks, et ei oleks võimalik energiat kasutada ärilistel eesmärkidel dumpinguna. Siin on Eestil vaja läbi teha loomulik arengutsükkel, enne kui tulla küsimuse juurde, kas põhivõrk tuleb Eesti Energiast lahutada," kommenteeris Kroesi avaldust majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

Kroes ei soostunud reedel pikemalt kommenteerima Eesti eurovoliniku Siim Kallase varasemat vihjet, et Eestis on kütusekartell, öeldes vaid, et asi on siinse konkurentsiameti uurimise all.

"Tean, et konkurentsiamet asja uurib ja teeb seda sügavuti. Olen kindel, et amet tegutseb täpselt nii, nagu peab," jäi Kroes napisõnaliseks.

Põhjusena, miks volinik konkreetsetest juhtumitest palju rääkida ei saa, tõi ta välja seiga, et uurijad võivad liiga suure avameelsuse tõttu kaotada oma argumendid kartellis osalejate vastu.

"Minu arvates on kartellis osalemine selgelt kriminaalne tegevus. Kui tundub, et riigis on midagi mäda, palun laske meil konkurentsiametina tegutseda. Kui rikkumise leiame, vilistame vea," palus Kroes.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing