Danske: ehitust võib tabada valus langus

Silvia Kruusmaa 26. september 2007, 00:00

Danske Markets prognoosib majanduskasvu aeglustumist ka järgmisel aastal.

Oodatav SKP kasv jääb 2007. aastaks 7,6% tasemele, 2008. aastal on see 4,5% ja 2009. aastal 4,2%.

"Peab harjuma sellega, et majandus kasvab aastas 4%, mitte 10%," märkis Christensen. Samas ei arva ta, et situatsioon on väga halb, pigem on SKP puhul olemas selge risk, et erinevate kvartalite võrdluses võib majanduskasv olla järgmisel aastal negatiivne.

Analüütiku sõnul veab majanduskasvu langust kahanev ehitussektori kasv, mida mõjutavad vähenevad kinnisvarahinnad. Ehitussektori kasvu pärsivad ka karmistunud laenutingimused. "Ehitusse investeerimine väheneb tugevalt. Suurem langemine selles sektoris võib toimuda paari kuuga," rääkis Christensen. "Märkimisväärne kinnisvarahindade langus tekitab surve eratarbimise jätkuvale langusele."

Samas investeeringute kasvu laiemalt tugev langus ei taba, märkis ta.

Christenseni tegi Eesti puhul murelikuks kõrge inflatsioon ning ekspordi ja impordi kasvu ebavõrdne suhe. Augusti 5,7% inflatsioon ei ole selgelt jätkusuutlik ning see pärsib Eesti püüdlusi eurotsooniga liitumisel. Samas prognooside kohaselt võib inflatsioon tõusta 2008. aastal üle 7,5%.

"Eesti peaks rohkem rõhku panema ekspordile ja tööstusele. Ekspordisektor on aina vähem konkurentsivõimeline. Ehitusettevõtteid on võrreldes tööstusettevõtetega liiga palju," tõi analüütik välja Eesti probleeme.

Puhaseksport on alates 2006. aastast tugevalt kahanenud kodumaise tarbimise kasvu ja kasvavate palkade taustal, mis oluliselt halvendavad Eesti konkurentsivõimet. Nüüd on aga näha selgeid märke, et puhaseksport muutub positiivseks, sest siseriiklik tarbimine on teises kvartalis teravalt vähenenud ning see protsess peaks jätkuma ka edaspidi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing