Taani ootab võõrtöölisi

Sirje Rank 15. oktoober 2007, 00:00

Siiani pingutas 2001. aastal võimule tulnud Anders Fogh Rasmusseni liberaal-konservatiivne valitsus, keda toetab immigratsioonivastane rahvapartei, peamiselt sisserände piiramise nimel, pälvides üle ilma kriitikat võõraviha pärast.

Nüüd kutsub seesama valitsus välismaalasi Taani tööle. Valitsuse sel kuul avalikustatud tööjõupuuduse leevendamise plaanis on kümnest põhipunktist neli võõrtööjõu sisserände soodustamiseks. Ka eestlased on väga oodatud, kinnitasid läinud nädalal Äripäevas avaldatud artiklis Taani välis- ja tööminister.

Valitsuse plaan tugineb kolmel talale - suurele infokampaaniale, tööletuleku tingimuste lihtsustamisele ning bürokraatia vähendamisele töö- ja elamisloa taotlemisel.

Valitsuse meelemuutuse on tinginud uus reaalsus. Tööpuudus Taanis on langenud 33 aasta madalaimale tasemele (augustis 3,3%), majanduses on täitmata 75 000 töökohta ning 77% Taani suurfirmadest on hädas kvalifitseeritud tööjõu leidmisega. Töökäte nappus paneb kinni majanduse kasvuhoo - keskpanga prognoosi järgi aeglustub Taani majanduskasv läinud aasta 3,5 protsendilt tänavu 1,9 protsendile. Palgakasv on samas nelja aasta kiireim, õõnestades konkurentsivõimet ning kannustades inflatsiooni.

Välismaalt tööjõu leidmise kampaania tulemused on juba näha.

Tänavu kaheksa kuuga on Taanis elamisloa saanud 10 366 idaeurooplast, mida on kaks korda rohkem kui näiteks 2005. aastal. Enamik on poolakad ja leedulased, sadakond on ka Eestist. Kokku prognoosib Taani migratsiooniamet, et Ida-Euroopast tuleb tänavu Taani tööd otsima ca 40 000 inimest.

Ettevõtjad on rahul, et valitsus on lõpuks möönnud, et Taani tööturg ei ole isoleeritud, vaid osa globaalsest tööturust.

Valitsuse tööjõupaketi teise poole moodustavad meetmed eakate inimeste hõive suurendamiseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing