Christel Karits • 29. november 2007 kell 22:00

Miks maailm pealt vaatab?

Et põrgusse sattuda, ei pea sugugi pattuderohke elu järel siit ilmast lahkuma, ütlevad saateks programmi koostajad Tõnis Leht ja Lauri Lippmaa.

Üle maailma elab uskumatult palju inimesi, kes peavad iga päev taluma füüsilist ja vaimset vägivalda, nälga ning surmahirmu. Piisab elamisest vales kohas, kuulumisest valesse gruppi või liigsest suupruukimisest ning elu võib muutuda põrguks siin ja praegu.

"Igapäevase põrgu" viis mängu- ja viis dokumentaalfilmi näitavad inimloomuse hämmastavat ükskõiksust ja julmust ning väga raskeid moraalseid valikuid, kuid pakuvad ka väikest lootusekiirt.

Inimõiguste puudumine võib tunduda kaugete arengumaade õnnetusena.

Aga Tšetšeenia sõjakoleduste ja Maroko vanglate kõrval on illegaalsete immigrantide orjatöö Euroopas, Palestiina külasid lõhestav Iisraeli turvatara või Iraagi vangide piinamine ameeriklaste ja brittide poolt kainestavaks tõenduseks, et inimõigused on probleem ka arenenud lääne ühiskondade jaoks.

"Loodetavasti aitab programmi filmide vaatamine paremini mõista, et inimõigused pole kellelegi garanteeritud.

Nendest on vaja rääkida ning neid on vaja kaitsta, sest maailmas on jätkuvalt arvukalt riike, piirkondi ja ettevõtteid, kus inimelusid ei peeta millekski. Halva õnne korral võib igaüks meist igapäevapõrgusse sattuda," ütlevad programmi koostajad.

Programmi raames algab 7. detsembril kell 13 ka samanimeline seminar, kus on plaanis rääkida üliteravatest inimõiguste rikkumistest, mis maailmas praegu aset leiavad.

Fookuses on teemad, mis on uudismeedias "kuumad", kuid millest täpsemalt teatakse Eestis väga vähe: olukord Birmas, genotsiid Sudaani provintsis Darfuris ning inimõiguste seis olümpiamängudeks valmistuvas Hiinas.

Rahvusvaheliselt tuntud esinejad räägivad sellest, miks maailm pealt vaatab.

Seminar on avatud kõigile huvilistele, registreeruda saab Avatud Eesti Fondi koduleheküljel.

Hetkel kuum