Töötajate palgatõusu lootus võib puruneda

Silvia Kruusmaa 05. detsember 2007, 00:00

"Inimesed küsivad järgmisel aastal üsna julgelt palka juurde, aga ettevõtete juhid on juba teadlikud muutunud majandusoludest. Paraku on tavalised inimesed alati need, kes viimasena asjast teada saavad. Üle mitme aasta tuleb kasutusele sõna "tööpuudus", aga ainult mõnes sektoris. Näiteks ehituses, kus juba töötajad küsivad ise tööd," rääkis Võrk.

Võrk märkis, et tööturu muutused on positiivsed, sest pikaajaline buum ei ole hea. "Ettevõtted hakkavad jälle end arendama. Paremad jäävad ja halvemad kaovad. Teeninduse kvaliteet paraneb. Turule tekib jälle tööjõudu, mis on ettevõtjatele hea," prognoosis ta.

Palka mõjutab tema sõnul eelkõige nõudluse ja pakkumise vahekord. Inflatsioon ja majanduskasv mõjutavad palka pigem kaudselt, leidis ettevõtja.

A-Selver ASi juhataja Ain Taube ei julge prognoosida järgmise aasta tööturul kardinaalseid muutusi. Tema sõnul on A-Selveril on juba praegu töötajaid kergem leida võrreldes aasta alguse ja kevadega. "Olukord on rõõmsam, aga järjekorda ukse taga kindlasti ei ole," märkis ta.

Taube ei osanud öelda, kui palju on A-Selver tõstnud oma teenindajate palka sel aastal, aga märkis, et see kasv on kindlasti olnud kõrgem kui riigis keskmiselt. Ka järgmisel aastal prognoosib Taube teenindajate palgatõusu, kuid kui suurt, ei soovinud ta öelda.

Tee-ehitusfirma Talteri juhi Sven Pertensi sõnul tõusevad palgad ka järgmisel aastal ja tööjõupuudus oluliselt veel ei vähene.

"Palgatõusu surve on endiselt olemas, aga see pole võrreldav paari viimase aastaga, kus palgad tõusid vähemalt 20% igal aastal," rääkis ta.

Sel aastal, nagu eelmiselgi, on Talteri 300 töötaja palgad tõusnud 20%. Järgmise aasta palgatõusu prognoosib Pertens väiksemaks, 10-15% ja sealt edasi võib-olla veelgi vähem.

"Kuna avaliku sektori palgad tõusevad ja mitte vähe, siis ei näe ma võimalust, et ettevõtted võiksid oma palgad külmutada," rääkis Pertens teguritest, mis mõjutavad palgapoliitikat. "Kui just sektori käive ei kuku poole peale," kommenteeris ta võimalust, et mõni ettevõtja järgmisel aastal oma töötajate palku ei tõsta.

Inflatsioon, varasemate aastate inertsus, tööjõupuudus ja avaliku sektori surve, võttis ettevõtja kokku põhjused, miks firmaomanikud on sunnitud oma töötajate palku tõstma ka järgmisel aastal.

Pertens ei usu, et järgmisel aastal tuleb oluliselt rohkem vaba tööjõudu turule, sest mõnes sektoris enam nii hästi ei lähe. "Inimesed hakkavad väärtustama rohkem oma senist töökohta. Mentaliteet "kui ei meeldi, siis lähen ära" hakkab kaduma," prognoosis ta.

Elioni personalidirektori Irene Metsise sõnul on soodustused Eestis palgast oluliselt vähem hinnatud, eestlane eelistab ikka raha. "Elion pole parimate palgamaksjate seas. Samas pole meil keeruline tööjõudu leida. Läheneme igale töötajale personaalselt, mängime soodustustele, arvestame ka töötulemusi. Elioni töötajad peavad arvestama, et igal aastal neil ei pruugi palk tõusta. Aga kui palka tõstetakse, siis vähemalt 15% korraga," rääkis Metsis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing