Katre Pilvinski • 13. detsember 2007 kell 22:00

Riigiasutused koonerdavad aastalõpu ostudega

Sellel aastal on riigieelarveliste asutuste kontoritehnika soetamise aktiivsus tavapärasest märksa väiksem. "Kõrghooaeg algab tavaliselt septembris, kuid eriti aktiivselt ostetakse novembris-detsembris, et eelarve kulutused ära katta," rääkis Kuiv.

"Mida nad sel aastal rahaga teevad, on arusaamatu," imestas Kuiv. "Ega riigisektoril halvasti pole läinud. Kuid müügipoolel on väiksemat huvi tunda," märkis ta.

"Tõepoolest, tellimusi on natuke vähem selle aasta lõpus," tunnistas arvutisüsteeme ja -tarkvara pakkuva firma Datel juht Urmas Kõlli.

"Iga aastaga on tellimine jäänud pisut väiksemaks, kuid erasektor tellib ka vähem," lisas ta.

"Raha loetakse nüüd hoolikamalt," märkis Dateli juht. "Eelmisel sajandil ehk 90ndate lõpus oli eriti märgata aastalõpu tellimuste kasvu. Siis võis olla üks aastalõpu ost võrreldav terve eelmise kvartali tellimusega," rääkis Kõlli.

Kuiv selgitas, et arvutil oma elutsüklid ning igal aastal polegi vaja seda välja vahetada. "Võib-olla tehti hiljuti arvutivahetus ning seetõttu pole uut vaja. See on loogiline elutsükkel," arutles Kuiv.

Tendentsina ostavad riigiasutused aastalõpus sülearvuteid ja kallimat kontoritehnikat. "PC arvuteid tahetakse just aastalõpus, sest siis on raha, et kallim osta. Aasta alguses veel ei teata, kas raha jagub," rääkis Kuiv.

"Näiteks koopiakombainid ja suuremad printerid, mis teenindavad rohkem tarbijaid, on minev kaup," märkis ta.

Kontorikaupade müüja Infotark ehk Büroomaailma juht Jüri Ross ütles, et praegu tuleb riigieelarvelistelt asutustelt tellimusi stabiilselt.

"Riigiametid tellivad nagu ikka. Kuid detsembri keskpaik on käes ja läheb järjest lõbusamaks," lisas ta.

Viimastel aastatel on tõesti näha, et aasta lõpus ei ole sellist tormijooksu, nagu oli varem. Võimalik, et suurenenud turumahu juures ei paista nad enam ka nii väga silma. Kindlasti on paranenud ka asutuste IT-planeerimine ja ostud on jaotatud terve aasta peale.

Hetkel kuum