Anne Oja • 13. jaanuar 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Poepidajad tunnevad jäist hingust

Tallinna Viru keskuse juhi Ants Vasara sõnul jäi eelmise jõulukuu käive aasta keskmisele tuntavalt alla. "Detsembris oli märgata mõningast ostuaktiivsuse vähenemist, mistõttu jäi käibe kasv sel perioodil aasta keskmisest tagasihoidlikumaks, ulatudes 8,6 protsendini," kommenteeris Vasar.

Vasara sõnul kasvas Viru keskuse käive võrreldes 2006. aastaga eriti hoogsalt märtsis, mil kasv ulatus 37 protsendini, ning suve- ja sügiskuudel, kui see oli pidevalt 20 protsendi piirimail.

Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits ütles, et nende majas detsembris ostuaktiivsuse vähenemist ei täheldatud, samas kahanes inimeste üldine ostuhuvi juba mõned kuud varem.

"Meie Ülemistes ostuaktiivsuse langust ei täheldanud," ütles Pärnits. "Kui ostuaktiivsus siduda ostude arvu ja selle tõusuga võrreldes aastataguse ajaga, siis oli ta erinevatel kuudel aasta lõikes 6-18 protsenti ja detsembris oli tõus 12 protsenti. Nii et mingit ostuaktiivsuse vähenemist ei saanud siit küll välja lugeda. Kui aga vaadata aastat tervikuna, siis ostuaktiivsuse tõus on mitte küll oluliselt, kuid siiski aasta teisel poolel vähenenud."

Pärnits märkis, et külastuste arv kasvas aasta jooksul 10 protsenti, mida nad ise peavad väga heaks tulemuseks. Keskmine ostusumma suurenes aasta jooksul 13 protsenti ja oli mullu rekordiliselt 304 krooni, lisas Pärnits.

"Tervikuna võis aastat lugeda kordaläinuks ja prognoositust isegi pisut paremaks," hindas Pärnits. Alanud aastalt ootab ta 10-15protsendilist käibe kasvu.

Pärnus asuva Port Artur Halduse juhataja Romek Kosenkranius ütles, et kaubanduskeskuse käive kasvab mõõdukamalt. "Kasv on olemas, kuid mitte enam nii võimas kui varasematel aastatel. Meil toimub sama mis majanduses," rääkis Kosenkranius.

"Võib tõesti öelda, et 2007. aasta teisel poolel kasvasid kaupmeeste käibed aeglasemalt kui aasta esimesel poolel," kommenteeris ta teiste kaubanduskeskuste tähelepanekuid.

Samas kasvas Port Arturi käive aasta esimeses pooles kuude lõikes kohati isegi kuni 28 protsenti, märkis Kosenkranius. "Seejuures jäi ostude arv kogu aasta lõikes praktiliselt samale tasemele ehk aasta jooksul kasvas keskmise ostu suurus. Külastuste arv jäi 2006. aastaga samale tasemele, mis oli umbes 4,8 miljonit külastajat aastas," lisas Kosenkranius Port Arturi kohta.

Külastajate kasvu suurenemist prognoosib Port Artur aasta lõpuks, kui uksed avab kaubanduskeskuse laiendus Port Artur 2. Sinna tuleb umbes 11 000 ruutmeetrit lisapinda.

Rimi Eesti Foodi juht Ruth Laatre ütles, et möödunud aastal, sealhulgas detsembris, pidurdasid kaupluste müüki renoveerimistööd, viimasena ehitati ümber Mustakivi Rimi.

Rimi Eesti Foodi käibe kasv oli detsembris võrreldes aastataguse ajaga vaid 7 protsenti, kogu Rimi grupi käive kasvas samal ajal 15 protsenti.

"Eestis on Rimi käivet mõjutanud see, et kolm hüpermarketit oli remondis," kommenteeris Laatre äsja avaldatud käibenumbreid. "Seetõttu oli meie laienemine aeglasem kui Lätis ja Leedus."

Laatre sõnul avab Rimi tänavu mitu uut kauplust, mistõttu suureneb käive märkimisväärselt. Laatre märkis, et rendilepingu sõlmimisest läheb kaupluse avamiseni kaks aastat.

"Praegu ma küll ei julge kinnitada, et see trend on alanud," vastas Laatre küsimusele, kas inimesed ostavad toidu- ja esmatarbekaupu koguseliselt vähem kui enne. "Jõuluperioodil küll ei täheldanud, et toidukaupa oleks vähem ostetud," lisas ta.

Kui vähem kulutamise trend tekib, lükatakse esmalt edasi mööbli, kodutehnika ja auto vahetust, lisas Laatre. "Ma ei usu, et toidukaupa hakatakse koguseliselt vähem ostma."

Samas ütles Laatre, et tänavu muutuvad ostjad hinnatundlikumaks ja vahetavad sisseostude tegemise kohta. "Kui viimasel kolmel aastal on liigutud Säästumarketist hüpermarketisse, siis nüüd on pigem vastupidi," rääkis Laatre. "Tekib hinnavõrdlusesurve ja hakatakse rohkem mõtlema säästlikuma eluviisi peale."

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt