Eesti toetab ajakirjaniku surma mõistnud riiki

25. jaanuar 2008, 08:05

Afganistanis, mille valitsust aitavad
võimul hoida ka 120 Eesti kaitseväelast, mõisteti surma 23aastane ajakirjanik,
kes oli levitanud oma sõprade seas internetist pärit kirjutist, mis kommenteeris
koraanis naiste kohta öeldut.

Riigi põhjaosas asuva Balkhi provintsi kohus leidis üleeile, et väljaande Jahan-e Naw (Uus Maailm) reporter Sayed Perwiz Kambakhshi jagatud materjal solvab islami usku ning seetõttu tuleb ta islami seadustest lähtudes hukata, kirjutas Postimees.

Eesti välisminister Urmas Paet, kes lõpetas möödunud neljapäeval visiidi Afganistani, kinnitas Postimehele, et eelmise aasta oktoobris vahistatud ajakirjaniku saatus kohtumisel president Hamid Karzaiga kõne alla ei tulnud.

Paet, endine Postimehe poliitikaajakirjanik, lausus, et loomulikult mõistame hukka ajakirjanikele ja nende töötamisele piirangute seadmise, rääkimata surmanuhtlusest. Samas sõnastuses väljendas Afganistani kohtu otsuse kohta arvamust peaminister Andrus Ansip.

Sellelesamale Afganistanile, kus sõnavabadust eirates on surma mõistetud noor ajakirjanik, otsustas Eesti välisministeerium selle kuu keskel anda ÜRO Rahvastikufondi kaudu pool miljonit krooni, et korraldada seal 30-aastase vaheaja järel taas rahvaloendus, lisaks on president Karzai võimul hoidmise käigus nelja aastaga Afganistanis langenud kaks Eesti sõdurit ning üle 20 on saanud haavata.

Eesti kaitseministeerium on eraldanud tänavu oma eelarvest Afganistani operatsioonide tarbeks 114,1 miljonit krooni.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. January 2008, 08:04
Otsi:

Ava täpsem otsing