Vesinik pulbrina kütusepaaki

24. märts 2008, 13:36

Vesinik on väga perspektiivikas ja
loodussõbralik kütus, aga selle säilitamine ja transport on äärmiselt keeruline.

Idee, et imeväikesed süsinikust kapslid -fullereenid (vaata näiteks juuresolevat pilti) - võiks olla vesiniku konteineriteks ei ole uus. Aga nüüd on Rice'i ülikooli uurijad välja arvutanud selliste molekulide tugevuse, kirjutas Physorgi vahendusel fyysika.ee.

Selgus, et fullereenide molekulid võivad hoida vesinikku peaaegu sama tihedalt pakituna, kui see esineb planeet Jupiteri südames. Niisuguste tiheduste juures on vesinik peaaegu metallilises olekus.

Kui õnnestuks välja töötada tehnoloogia vesinikuga täidetud fullereenide molekulide tootmiseks, võiksime ilmselt juba õige pea vesinikul töötavate autodega ringi sõita. Tanklas valaksime auto kütusepaaki näiteks pulbrisarnast ainet, millest siis vabaneks puhas vesinik.

Vesinikust suudavad kütuseelemendid toota elektrit elektrimootorite jaoks, seda saab põletada ka sisepõlemismootorites. Esialgu võime vaid materjaliteadlastele edu soovida ning suunduda bensiinijaama järjekordse bensiinilaadungi järele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. March 2008, 13:36
Otsi:

Ava täpsem otsing