Praegu püsivad ehitusmehed veel Eestimaa pinnal

Anne Oja 01. aprill 2008, 00:00

"Ma ei usu eriti, et Eestist kõik minema jooksevad. Eesti palgad on ka järjest tõusnud. Kui, siis nooremad ehk lähevad, aga neil pole jälle kogemusi. Tekib selline suletud ring," rääkis eritellimusaknaid ja -uksi tootva Pumeko juhiabi Anu Roosileht.

Roosilehe sõnul pole Pumeko otsesed konkurendid töötajaid koondanud, küll on aga paljud ehitused külmutatud, firmad maksejõuetuks muutunud ning inimesed laiali jooksnud.

Ehitaja Janek Bergsteini sõnul lõppes töö otsa juba oktoobris. Viimase kolme kuu jooksul on Bergsteinile ja tema ehitajast sõbrale pakutud vaid transporditöölise kohta.

Bergstein ja tema sõber avaldasid viimases kuulutustelehes Soov tööotsimiskuulutuse. "Pakutud on vaid transporttööd Saku Õlletehases, see pole aga mingi õige töö. Ehitusalaseid pakkumisi pole olnud," kommenteeris kõiki üldehitustöid oskav ning plaatija paberitega Bergstein seniseid tööotsinguid.

"Mul on kolmeaastane poeg ja invaliidist isa, kelle korteri eest pean maksma," rääkis Bergstein. "Praegu olen (rahadega - toim) täitsa kuival."

Bergsteini sõnul soovivad üldehitajad praegu netopalgaks vähemalt 80 krooni tunni või 10000 krooni kuu kohta.

Need ehitusettevõtted, mille uksele töötud ehitajad nende kuude jooksul juba koputanud on, pole lisatöökäsi vajanud. Samas sagenevad sekeldused petturitega, kes lubavad maksta kuu aja pärast, kuid jätavad ehitusmehed tööle vormistamata. Just nii juhtus Bergsteini sõnul Soomes, kus ta möödunud sügisel ehitamas käis. Lubati 25 000kroonist netopalka, kuid kolmenädalase töö eest maksti tegelikult vaid 4000 krooni. Polevat vahet, kas töötada Soomes või Eestis, oma sõnu söövaid tööandjaid leidub igal pool.

CVO Technology ärisuuna juht Oliver Raal ütles aripaev.ee-le, et nende kaudu otsivad praegu uut väljakutset eelkõige kinnisvaravaldkonna projektijuhid.

"Praegu pole veel tunda, et oleks vabanenud palju häid spetsialiste. Hea spetsialist leiab uue töökoha ka Eestis," kommenteeris Raal.

"Vahepeal tundus, et varsti on ehitusspetsialiste odavam palgata Soomest. Nüüd on palgasoovid muutunud adekvaatsemaks.Ehitajad on hakanud tulemuspalga asemel leppima ka kuupalgaga, kuigi kuupalk on buumiaja tulemuspalgast väiksem," rääkis Raal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing