Ain Alvela • 1. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Müürikive nii savist kui betoonist

Eesti Ehitusmaterjalitootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane on seda meelt, et müürikivisid ja plokke ei maksaks eraldi liigitada, sest nii plokid kui ka tellised või siis plokid ja fassaadikivid ongi põhimõtteliselt müüri ladumiseks.

"Ka toorme järgi pole neil vahet - keraamilisi on nii plokke kui ka telliseid," selgitab Rebane. "Sama lugu on silikaadi ja betooniga, sest tootjatel on olemas nii silikaadist kui ka betoonist väiksemas mõõdus fassaaditooted ja plokke," selgitab Rebane.

Müürikivide puhul lähtutakse standardiseeriast EN 771, mille 1. osa (EN 771-1,) räägib keraamilistest müürikividest (tellised ja plokid, toodab Wienerberger), 2. osa (EVS-EN 771-2) silikaattellistest ja plokkidest (silikaat), 3. osa betoonmüürikividest, nii tavatäitematerjaliga (näiteks Columbia-Kivi ja Ruduse toodetavad) kui ka kergtäitematerjaliga (maxiti fiboplokk). 4. osa autoklaavitud poorbetoonplokkidest (Aeroc ja Silbet), 5. betoontehiskividest (meil ei toodeta) ning 6. osa looduslikest müürikivdest (paekivi).

Müürikivide suurim tootja on AS maxit Estonia, järgnevad AS Aeroc ja AS Silbet, olulise mahu toodavad ka AS Columbia-Kivi ja AS Wienerberger, AS Silikaat ja AS Talot, AS Ikodor, AS Betoneks, AS ALTT.

Enno Rebase hinnangul on betoonitootmise sektor ligi meelitanud ka hõlptulu lootvaid huvilisi.

"Selles mõttes on sektoris üle investeeritud," tõdeb ta. "Müürikive müüakse edukalt ka väljapoole Eestit - peaaegu pool meil toodetust rändab piiri taha. Peaaegu kõik suuremad tootjad ekspordivad olulise koguse."

Valdavalt kasutatakse toormena Eesti maavarasid - lubjakivi, savi ja liiva, millest erineva tehnoloogiaga valmivad keraamilised kivid või silikaatkivid või betoontooted. Kasutatakse ka graniittäitematerjali.

"Ma ei oma looduskivi poolelt eriti head ülevaadet, aga tundub, et seda kivi kasutatakse siiski betoonkivide või tellistega võrreldes suhteliselt vähe," räägib Enno Rebane. "Minu arvates proovib enamik arvestatavaid firmasid tegeleda kindlasti ka importkiviga, näiteks graniidi ja marmoriga, mida tuleb Eestisse sisse vedada."

Ka kaevandajad - Paekivitoodete Tehas, Väo Paas - üritavad murda paekivi ja seda müüa. Töötleja ja kaevandajana on ehk kõige suurem tegija Saare Dolomiit, eriti pärast liitumist Väokiviga.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt