Väinu Rozental • 16. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kasutaks puitu, aga mitte oma metsast

Rootsi metsatööstuse föderatsiooni korraldusel viidi eelmise aasta lõpus Rootsis, Eestis, Lätis ja Prantsusmaal läbi ulatuslik küsitlus, et saada teada elanike hoiakuid puidu kasutamise suhtes. Eestis küsitles OÜ Saar Poll kokku 836 inimest.

"Võrreldes teiste riikidega on Eestis suhtumine puidukasutusse kõige positiivsem ja samas suhtumine metsa raiesse vastupidi - kõige negatiivsem," toob Eesti metsatööstuse liidu asedirektor Märt Riistop välja huvitavaima küsitlustulemustest.

Nii näiteks usub kolmveerand eestlastest, et puit on keskkonnasõbralik materjal ja sobivaim materjal maja sisetöödeks. Samas pidas ligi pool vastanutest vääraks väidet, et Eesti metsade juurdekasv ületab raiemahu.

"Inimesed ei taju kahjuks, et metsaraie eesmärk on see, et kasvaks uus mets ja et raiutava puiduga saaks midagi ette võtta," kommenteerib Riistop. "Kõikide teiste ehitusmaterjalide tootmine nõuab ju võrreldes puiduga võrratult rohkem energiat."

Riistopi sõnul näitas küsitlus, et tegelikult tunnistab iga viies eestlane, et ega ta Eesti metsade kohta suurt midagi ei tea küll. "Eestis püsib näiteks endiselt väärarvamus, et kõik raiutud saepalgid müüakse välismaale, kuigi asi on just vastupidi - palki tuuakse sisse," räägib Riistop.

Rootsi metsatööstuse föderatsioon kaasas küsitlusse riigid, kus on puidu kasutamist propageeritud erinevas mahus. Kui tugeva metsatööstusega heaoluriigis Rootsis on puidupromoga tegeletud paarkümmend aastat, siis Eestis viis aastat ja Lätis selline selgitustöö alles algas. Küsitlusse kaasati Prantsusmaa kui oluline sihtmaa, mis järjest enam impordib saematerjali ja puidutööstuse toodangut.

"Viie-kuue aasta pärast oleks uuringut mõttekas korrata, et näha, millises riigis millised nihked puidukasutamises osas on toimunud," lisab Riistop.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt