Ekaterina Taklaja • 17. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Peatselt võib oodata Vene toorpuidu ekspordi lõppu

Tollimaks on juba varem teinud läbi mitu tõusu: 2007. aasta 1. juulist 4 eurolt 10 eurole; selle aasta 1. aprillist 15 eurole. Kuid protsess jätkub...

Viidates Venemaa kinnitatud andmetele, teatas Võrumaal saematerjalide tootmisega tegeleva ettevõtte ASi Toftan tegevdirektor Martin Arula, et 2009. aasta 1. jaanuarist suureneb tollimaks 50 euroni toorpuidu kuupmeetri eest.

Arula seletas, et juba möödunud aastal kehtestatud 10 euro suurune tollimaks käis nende ettevõttele üle jõu. "Nüüd oleme läinud täielikult Eesti ja Läti toorpuidule üle. Oma viimase partii toorpuitu tõime Venemaalt 2007. aasta septembris," kommenteeris Arula. "Arvestades, et praegu ostame toorpuitu sisse hinnaga 70-75 eurot kuupmeeter, siis tollimaks 50 eurot kuupmeetri eest ei tule kõne allagi. Järgmise aasta 1. jaanuaril lõpetatakse puidu eksport Venemaalt täielikult. Hind on kõrge ka teistele saeveskitele," lisas ta.

Stora Enso osakonnajuhataja Marek Kase ei oska praegu hinnata, kuidas on aprillis toimunud tollimaksu suurenemine nende ettevõtet mõjutanud. "Aprillis me toorpuitu sisse ei ostnud. Järgmisel nädalal on kavas arutada ettevõtte juhtkonnaga uusi imporditingimusi. Üks vastuvõetav variant oleks, kui Venemaa metsamüüjad laseksid toorpuidu hinna alla, kompenseerides sellega tollimaksu suurendamist. Kuid see on väheusutav," seletas Kase.

Ka mööblitootjad on seni säilitanud rahu. Mööblifirma ZIP Mööbel juhataja Iolanta Demahina teatas, et tollimaksu suurendamine vaevalt mõjutab mööblipoe hinnasilte: "Nagu kõik hinnad Eestis, kasvavad vaikselt ka mööbli hinnad. Seega me ei näe praegu põhjust neid veelkord tõsta."

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt