20. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Ärev olukord kinnisvaraturul pärsib ka maakoduhuviliste otsuseid

Kui kevadperioodil aktiveerub tavaliselt maamajade turg, siis 2008. aastal on siiski huvi väiksem, kuna üldine olukord kinnisvaraturul on ärev.

Paljud inimesed otsivad maamaja või suvemaja just saartele või rannikuäärsetele aladele. Kõige populaarsemad piirkonnad on Saaremaa, Läänemaa ja Pärnumaa. Samas on huvi ka Põhja-Eesti rannikul paiknevate kinnistute vastu.

Saaremaal on elamispindade sektoris kõige suurem huvi just vanemate maamajade vastu, mida on võimalik renoveerida. Keskmises seisukorras maakodude hinnad algavad 500 000 kroonist, halvas seisukorras elamuid on võimalik soetada ka oluliselt odavamalt. Eelistatakse elamuid, mis on omanäolised ning asuvad suuremal krundil, mis tagab privaatsuse.

Just privaatsus ongi see, mida linnainimene maale otsima läheb. Saarlaste endi hulgas on rohkem hinnatud maamajad, mis asuvad Kuressaare lähistel. Inimesed, kes elavad korterites, sooviksid kolida linnalähedasse majja, aga tingimisel, et maja hind oleks olemasoleva korteriga enam vähem samas hinnaklassis. Selliseid pakkumisi pole aga palju, mistõttu tuleb sageli sobivat maja kaua otsida.

Nii Saaremaal kui ka Muhu saarel olevaid looduskaunites kohtades ja mereäärsetel aladel paiknevaid maakodusid ostavad pigem mandrieestlased või välismaalased. Selliste elamute hinnad on ka veidi kõrgemad. Korraliku palkmaja hind jääb vahemikku 1,5-2,5 mln krooni. On ka kallimaid maju, mis on ehitatud eriprojekti järgi ning on omapäraste lahendustega. Paremal pildil olev palkmaja asub Saaremaal Pihtla vallas Liiva-Putla külas. Kuuetoaline maja, mille üldpind on ca 250 m2, paikneb üle 9000 m2 suurusel krundil. Kuigi maja on merest eemal, on tegemist väga kauni kohaga, kuna krunt on suur ja haljastatud.

Suvemaju otsitakse ka Pärnu- ja Läänemaale. Maamajad pakuvad huvi nii Tallinna kärast eemalduda soovivatele klientidele kui ka kohalikele noortele peredele, kellele käib linnamaja soetamine üle jõu. Läänemaal algavad maamajade hinnad 700 000 kroonist, olenevalt asukohast, krundi suurusest ja maja korrasolekust.

Kuna Läänemaa asub mere ääres ning siin kehtib hulk looduskaitsega seotud piiranguid, soovitame maad ostes kasutada kindlasti asjatundlike maaklerite abi, kes ostja jaoks vajaliku info enne tehingut välja uurivad.

Suvekodu ostmise eesmärgil on eelistatud mere- või jõeäärsed krundid, mis ei asu liiga kaugel maakonna keskusest. Selliseid kinnistuid tuleb pakkumisse harva ning nende hinnad on üsna kõrged. Sellistest on praegu müügis Kullaliiva arendus Pärnumaal Varbla vallas: kinnistud paiknevad otse mere ääres. Ehitatud palkmajadest on oma liivaranda vaid mõni samm.

Alustada tuleks kindlasti sellest, et panna paika, millisesse piirkonda maja osta soovitakse, kinnisvaraturul on pakkumisi igasugusele rahakotile ja maitsele.

Autor: Külli Savi

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt