Idatuuled puhusid Norma kasvulainele

Hille Tressum 22. aprill 2008, 00:00

Norma esimese kvartali käive ulatus aasta esimesel veerandil 330,8 miljoni kroonini, mis on aastatagusega võrreldes 17 protsenti kopsakam tulemus. Müüki vedas Ukraina ja Venemaa turg, kuhu müüdi kaupa 150 miljoni krooni eest ehk 69 protsenti enam kui aasta eest.

Lõviosa hüppelisest kasvust saavutati tänu autoohutussüsteemide tarnetele. Norma müük suuromanik Autolivile kukkus esimeses kvartalis 181 miljonilt 168 miljoni kroonile.

Puhaskasumi kasv jäi käibekasvule veidi alla, kuid näitas siiski aastataguse ajaga 15protsendilist edasiminekut ning jõudis 30,5 miljonile kroonile.

Norma finantsjuhi Ülle Jõgi sõnul oli Venemaa ja Ukraina käibekasvu taga eelkõige uute toodete ehk autoohutussüsteemide müük. "Uute toodete müük kasvab veel mõnda aega, kuni saavutab täisvõimsuse. Muidugi sõltub kõik autode, eelkõige Avtovazi müügitulemustest," sõnas Jõgi, kes jäi ettevõtte kvartalitulemustega väga rahule.

Analüütikute hinnangul Norma millegi väga värvikaga eile välja ei tulnud, aga ettevõtte väärtpaber on ostmise seisukohalt täiesti atraktiivsel tasemel.

Norma käive jäi LHV prognoosidele umbes 5 protsenti alla, kuid tänu parematele marginaalidele vastas puhaskasum täpselt investeerimispanga ootustele. "Kuigi Norma ei too auditeerimata aruandes eraldi välja müüki maade lõikes, siis pressiteates öeldu põhjal tundub, et ootasime veidi suuremaid müügimahte Venemaa suunalt ning Autolivi puhul olime prognoosides arvestanud mahtude samale tasemele jäämisega. Tegelikkuses müük aga kahanes," kommenteeris Adams.

Teises kvartalis ning eriti teisel poolaastal ootab LHV Normalt veidi tagasihoidlikumat käibekasvu, kuna eelmine aasta saavutati sellel perioodil tugevad tulemused just tänu autoohutussüsteemide tarnele Venemaale. "Praegu ootame nende mahtude stabiliseerumist. Samas võib siin ette tulla positiivseid üllatusi Venemaa suurkliendilt Avtovazilt, kui otsustatakse erinevatel automudelitel suuremas ulatuses turvatehnikat kasutama hakata. Tarnetes teisele olulisele kliendile (emafirma Autoliv) suuremaid üllatusi ei ootaks ning usume, et müügimahud jäävad sarnasele tasemele," rääkis Adams.

LHV soovitab investoritele aktsiaid akumuleerida. "Näeme antud tasemel tõusupotentsiaali ning soovitame oma portfelli aktsiaid lisada. Praegu börsilt aktsiaid ostes on veel võimalik osa saada ka makstavast dividendist, milleks on 5 krooni aktsia kohta," rääkis analüütik (dividenditootlus 6,2 protsenti - toim)

Samuti soovitab Norma aktsiaid osta Hansabank Marketsi analüütik Risto Hunt. "Vaatamata sellele, et esimeses kvartalis ettevõtte marginaalid mõnevõrra langesid, näitasid müük ja kasum tugevat kasvu. Sellest tingituna säilitame aktsiale ostusoovituse ning hinnasihi 6,5 eurol (101,7 kroonil)."

Norma on viimase aasta tormituultele Tallinna börsil üks kõige paremini vastu pidanud aktsiatest. Kui turuindeks OMXT on viimase kaheteist kuu jooksul taandunud ligi 33 protsenti, siis ida turule orienteeritud ettevõtte väärtpaber on aastaga taandunud kõigest 3,6 protsenti.

Norma aktsia püsimise taga on lisaks korralikule dividenditootlusele ja stabiilselt paranenud majandustulemustele ka arvelduskontol lebav tohutu rahamass.

Märtsikuu lõpu seisuga oli Normal raha ja lühiajalisi finantsinvesteeringuid kokku ligi 591 miljonit krooni (44,7 krooni aktsia kohta).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:29

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing