Meelis Mandel • 24. aprill 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Enam paremaks minna ei saa

Eile avalikustati kolme börsiettevõtte I kvartali tulemused, mis iseloomustavad hästi suurema osa Eesti ettevõtete olukorda. Baltika kukkus kahjumisse isegi hoolimata kaheldavast kinnisvara üleshindamisest. Hansapank Eesti kasum kahanes aastataguse ajaga võrreldes 8%. Millal Hansapanga kasum viimati vähenes? Vist Vene kriisi ajal. Kasumi kahanemisega üllatas ka Tallinna Vesi, kuigi aasta algusest kehtestati uued veetariifid (loe: tõsteti hinda).

See, mis 1. jaanuaril meie ettevõtteid tabas, on kainestav. Kuid sugugi mitte halb. Seda aga vaid juhul, kui suudetakse kiirelt reageerida.

Ma ei usu kahte asja. Esiteks, et pole võimalik kulusid kärpida ilma oma strateegilist konkurentsieelist kaotamata. Ja teiseks, et vara veel kärpima asuda: ehk olukord aasta teises pooles paraneb. Aga mis siis, kui ei parane? Mis siis, kui eelmine aasta oligi as good as it gets?

Siis on võidus need, kes on juba reageerinud. Seda ka hüpnootilise une kestes kinnisvaras, ehituses, tarbimises. Ja teate, mis? Eriti heas seisus olete siis, kui majandus hakkabki aasta lõpus elavnema. Siis enam tõesti paremaks minna ei saa.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt