Prokuratuur hakkas uurima luureinfo kadumist EMTst

Ralf-Martin Soe 17. juuni 2008, 00:00

Turuliidri EMT suhtes on algatatud kriminaalmenetlus, kuna infot jälituskõnede kohta on kustutatud. EMT osas on peamine küsimus selles, kas julgeolekutöötajate lindistuste logifaile on kustutatud tahtlikult.

"Kui tuleb välja, et faile on tahtlikult hävitanud, siis võib keegi selle eest kinni minna," vastas peaprokurör Norman Aas küsimusele, milline on EMT-le kõige mustem stsenaarium. Seda on vara väita, kuna EMT suhtes algatatud kriminaalmenetlus on veel spekulatsioonide tasemel - faile võidi kustutada tahtmatult.

"EMT probleem on selles, et logifailid olid alguses olemas, aga mingil hetkel vahetati välja tark- ja riistvara (ja pärast seda on osa faile puudu - toim). Teiste operaatorite puhul on probleem pigem selles, et logifaile pole üldse salvestatud," lisas Aas. Menetlust saab sideettevõtte vastu alustada, kui on alust kahtlustada failide tahtlikku kustutamist. Aasa sõnul pääsevad telekomiettevõtetes logifailidele ligi ainult üks kuni kaks töötajat, kes pole juhatuse liikmed. "Need on erikategooria inimesed, kes töötavad selle süsteemiga," ütles Aas.

EMT ei avaldanud, kelle tegevuse suhtes on kriminaalmenetlus alustatud. "Vastavalt kokkuleppele kommenteerib teemat ainult prokuratuur," teatas ettevõte.

Riigikogu nn kapo komisjoni esimees Jaanus Rahumägi ütles, et välistatud pole võõrriikide huvi failide vastu. "Küsimus ei ole ainult seaduse täitmises, vaid julgeolekus. Näiteks kas mõni teine riik on meie süsteeme ära kasutanud," ütles Rahumägi.

Riigiasutustes dubleeritud logifailide säilitamisel probleeme ei tuvastatud. Aasa sõnul ei muuda probleemid jälitustoiminguid ebaseaduslikuks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing