Sirje Rank • 19. juuni 2008
Jaga lugu:

Rootsi tunnustab Eestis tegutsejaid

"Mõte on tunnustada ja ehk ka ergutada Eestis tegutsevaid Rootsi ettevõtteid," ütles Dag Hartelius.

Sügisel sõelub Rootsi Eksportnõukogu välja võitjad ning 27. novembril annab Rootsi kaubandusminister Eva Björling Tallinnas auhinnad välja.

Ettevõtlusauhinna asutamine tuleb ajal, mil Rootsi lehed kirjutavad, et Rootsi ettevõtted on Eestist lahkumas. Näidetena nimetatakse Kreenholmi ning Svedbergsi. "Oleme saatkonnas üllatunud, sest meil küll ei ole mingit informatsiooni Rootsi firmade massilise lahkumise kohta," ütles Hartelius.

"Ka mina kuulen peamiselt nende kahe firma nime," ütles Rootsi Kaubanduskoja juhatuse esimees Anders Hedman. "Need on firmad, mis on tulnud Eestisse odavat tööjõudu otsima. Ning koos palgakulude kasvuga on sellised ettevõtted sunnitud jälle mujale kolima," ütles ta. Ent Eestil on tõsised puudused tööviljakusega - palgad on tõusnud kiiresti, tööviljakus visalt. Enamik Eestis tegutsevaid Rootsi firmasid siit küll lahkuda ei plaani. "Läti pärast on mul suurem mure, seal kukutakse kõrgemalt," ütles Hedman.

Hedman usub, et järgmine laine Rootsi ettevõtteid, mis Eesti turule tulevad, on suured ketid Ahlens, H&M, kes sihivad laienemist Läänemere ääres, ning IT- ja teenuste firmad.

Ka Rootsi Eksportnõukogu Tallinna juhi kt Henrik Avasalu ei kinnita Rootsi firmade pagemist. Selle asemel nimetab ta hoopis positiivse näitena ABB-d, mis on just jõudsalt Eestis laienenud.

Jaga lugu:
Hetkel kuum