Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Investor, mine rahaga Venemaale ja Poola

    Tooraine on üks neist võlusõnadest, mille tõttu soovitavad analüütikud investoritel vaadata Venemaa ja ka Brasiilia suunas.
    Nagu tunnistab Evli Securities ASi varahalduse strateeg Peeter Koppel, tasub investeerida piirkonda, kus on naftat. "Hoolimata üha jõulisemalt kollitavast inflatsioonitondist on raske leida, et näiteks naftarikaste riikide majandustel hakkaks ühtäkki halvasti minema," on ta kindel.
    "Võtame kas või Venemaa: isegi, kui me eeldame midagi väga ebatõenäolisena tunduvat - seda, et nafta hind läbib jõulise korrektsiooni (näiteks 30%), peame tunnistama, et see ei ole kaugeltki piisav selleks, et praegust suhteliselt head (makro)pilti ära rikkuda," põhjendab ta.
    "Või siis näiteks infrastruktuuriinvesteeringud," jätkab Koppel, "ei tasu arvata, et need planeeritud triljonid dollarid jääks järgnevatel aastatel arenevates riikides täies ulatuses investeerimata pelgalt sellepärast, et mõni meie ajaleht on kasutanud pealkirjades koos sõnu "globaalne" ja "majanduskriis"."
    Äripäeva küsitletud kümnest eksperdist kolm soovitasid investeerida praegu raha Venemaale.
    Balti riikide aktsiaturgudele investeerimisse suhtusid Äripäeva küsitletud analüütikud ettevaatlikult.
    Eestis ja mujal Baltimaades soovitakse küll juba hakata tasapisi uuesti aktsiate poole vaatama, analüütikute hinnangul võiks praegu kotti pista Arco Vara, Tallinna Vee, Norma või Olympicu aktsiaid. Huvitavad võiksid olla ka Eesti ja Leedu telekomid.
    "Kui rääkida Balti aktsiaturgudest, siis minu seisukoht on, et on paras aeg taas suurendada aktsiate osa investeeringutes," kinnitab Hansabank Marketsi analüütik Sander Danil.
    "Ei saa veel väita, et põhi oleks käes, kuid on mitmeid ilminguid, mis viitavad selle võimalikule peatsele saabumisele. Üheks selliseks on üha paisuv nutt ja hala Balti majanduste seisukorra pärast," lisab ta, "võimendatud pessimism tähendab tihtilugu ka börsil emotsioonidel põhinevaid ja ebaratsionaalseid müügiotsuseid, surudes mitme aktsia hinnad põhjendamatult madalale."
    "Eesti seis võib minna veelgi nutusemaks," arvab samas Trigon Capitali portfellihaldur Mehis Raud, "tasuks vältida väikese turuosa ja suure laenukoormusega ettevõtteid, kellele võib see majandustsükkel viimaseks jääda."
    Nii tasubki SEB Enskilda aktsiaturgude üksuse juhi Sten Sumbergi hinnangul neil, kel Eestisse usku on, vaadata juhtivate ettevõtete aktsiaid.
    "Praegu leiab kinnisvara sektoris tugeva bilansiga ettevõtteid, mis kauplevad tasemel 0,6-0,7 korda hetke varade väärtusest," ütleb Avaroni partner ja fondijuht Valdur Jaht. "Julgeks väita, et isegi Arco Vara on sellelt hinnatasemelt pikaajalises plaanis huvitav."
    "Kuigi kiiret tõusu me sealt ei oota, on Norma puhul tegemist kindla investeeringuga segastes majandusoludes, mida Balti majanduste jahtumine oluliselt ei mõjuta," annab nõu LHV Balti analüüsiosakonna juht Erki Kert.
    Neil, kes pole huvitatud kiirest tõusuaktsiast, kuivõrd kindlast dividendimaksjast, soovitab ta pilgu peale heita Eesti ja Leedu telekomidele. "Aktsiahinna jätkuvat langust ootame Ekspress Grupile, millele andsime mõni aeg tagasi ka müügisoovituse," lisab Kert veel.
    "Tallinna börsilt meeldib mulle jätkuvalt Olympic: ambitsioonika juhtkonnaga, korraliku bilansi ja tugeva kasvupotentsiaaliga ettevõte," soovitab Äripäeva analüütik Tarvo Vaarmets, mainides ka Eesti ja Leedu telekome, ASi Tallinna Vesi.
    Poola muudab atraktiivseks see, et selle riigi puhul hinnatakse majandussurutise mõju võrreldes teiste Ida-Euroopa riikidega väiksemaks.
    "Oleme eelistanud Poola turgu tänu enam tasakaalus makrokeskkonnale ja atraktiivsetele hinnatasemetele," räägib Mehis Raud. "Majanduse jahtumisest ei pääse nemadki, kuid langus tuleb seal oodatavalt palju valutum kui meil," ütleb ta, tuues välja näiteks farmaatsiadistribuutori ja hulgimüüja Farmacoli, kel Raua hinnangul soodus võimalus laienemiseks - kas siis oma nime all või sobiliku kosilasega koos. Ning kosilane võib sakslaste Celesio näol juba uksele koputamas olla.
    Poolat pidasid praegu atraktiivseks investeerimispiirkonnaks kaks analüütikut kümnest. Sarnaselt hinnati ka Brasiiliat.
    "Brasiilia on huvitav tugeva toorainesektori ja ekspordi tõttu, samuti on oluline roll kodumaisel tarbimisel," põhjendab selle piirkonna soovitamist LHV Balti analüüsiosakonna juht Erki Kert tõdemusega, et hoolimata positiivsetest märkidest on aktsiahinnad Brasiilias ehk liialt ootusi täis.
    "Kuigi viimasel ajal on seal hinnad ja riskid natuke tõusnud, on meie arvates siiski tegemist huvitava turuga, mida radaril hoida, kuid kohe suures mahus investeerimas ma ei oleks," lisab Kert. Brasiilia puhul soovitavad analüütikud investeerida ka pangandussektorisse.
    Aktsiaturgude langus on läbi saamas ja tekkimas on soodne aeg hakata taas börsile investeerima, arvab enamik küsitletud analüütikutest.
    "Praegu on finantsturgudel ja majanduses valitsemas küll keerulised ajad - kummitamas on rida tonte: inflatsioon, nafta, jahenev majanduskliima, ent see ei tähenda et raha tuleks madratsi alla ära peita," on Danske Markets Eesti peadiiler Rainer Änilane veendunud.
    Ta on kindel, et investorite võimalused on üsna avarad: kes otsib turvalisust, soovides samal ajal paremat tootlust, kui pakuvad deposiidid, võib vaadata näiteks investeerimishoiuste pakkumisi.
    "Globaalse majanduse jahtumine jätkub, seega pole maailma börsidel veel põhi käes," on Tarkinvestor.ee omanik Kristjan Lepik kindel.
    Sama meelt on ka Avaroni partner ja fondijuht Valdur Jaht, Hansabank Marketsi analüütik Sander Danil ja Trigon Capitali portfellihaldur Mehis Raud, kellest viimane viitab, et kohati on hinnad langenud juba 2002. aasta tasemele. "Praegu saab osta juba väga häid ettevõtteid alla nende tegeliku varade väärtuse. Hinnatasemetest lähtudes on juba võrdlemisi hea aeg aktsiaturgudele tagasi tulla," sõnab Raud ja soovitab eelkõige kiigata tugevamate makronäitajatega riikide poole võrreldes nendega, kus majandus võib pikalt vinduma jääda.
    "Näiteks Baltimaad - Eesti, Läti - on kehvemas seisus võrreldes Poola ja Tšehhiga," ütleb ta. "Eesti seis võib minna veelgi nutusemaks ja sama näeme ka osalt Balkani regioonis."
    "Lühikeses plaanis tehti juba või tehakse lähipäevadel turupõhi, kuna aktsiaturg näib lühiajaliselt ülemüüdud," sõnab ka Jaht. "Selle järgneb tõenäoliselt kerge ralli, mille käigus võidakse proovida kevadel tehtud tippe, kuid vaevalt et enamat," lisab ta.
    Kristjan Lepik ujub vastuvoolu nii mõnegi teise analüütikuga, soovitades investeerida arenenud riikidesse ning olles väga ettevaatlik arenevate turgude suhtes.
    "Segased ajad maailma börsidel ilmselt jätkuvad, kuid ei tohi unustada, et sellised ajad toovad mõistlikule investorile ka suurepäraseid võimalusi," ütleb Lepik, kelle sõnul on pilt huvitavam ja võimalusi rohkem kui aasta tagasi, mil globaalselt soodsaid aktsiaid oli investeerimiseks keeruline leida.
    "Praegusel ajal eelistaksin ma piirkondadest arenenud turge, eriti huvitav on Jaapan," avaldab Lepik, lisaks toob ta välja Lääne-Euroopat ja USAd.
    Erinevalt teistest analüütikutest hoiaks Lepik aga Ladina-Ameerikast ja Venemaast eemale. "Ladina-Ameerika ja Venemaa on väga sõltuvad toorainehindadest. Arenevas Aasias ja ka näiteks Kesk- ja Ida-Euroopa regioonides on riskiks majanduse edasine jahtumine," põhjendab Lepik.
    Aktsiaturud keerasid maailmas langusse 2007. aasta suvel-sügisel. Vaid mõned üksikud turud (nt Venemaa), mis sõltuvalt väga tugevalt toorainest, on suutnud kukkumist vältida ja tugevana püsida.
    Üleilmse majanduskasvu aeglustumise ja aktsiahindade odavnemise süüd otsitakse peamiselt kahest kohast.
    Üheks põhjuseks on odava laenuraha toel pärmina kerkinud kinnisvaramulli lõhkemine.
    Elamuhindade languse tõttu tunnevad tarbijad end vaesemana ning enda võimeid üle hinnanud laenajad on sattunud raskustesse. Kõige enam on mõjutanud aktsiaturge USA kinnisvarahindade langus, mille tagajärjel on kasvanud laenuvõtjate hulgas maksejõuetus.
    Riskantseid eluasemelaene rahastanud finantsasutustel on tulnud maha kanda juba umbes 400 miljardi dollari eest kahjumeid. See on muutnud maailmas raha kallimaks ja selle kättesaadavuse raskemaks.
    Teiseks aktsiaturgude languse süüdlaseks on kallinenud kütuse ja toiduaine hinnad, mis on tekitanud maailmas viimase kümnendi kiireima hinnatõusu ning kahandanud inimeste säästmisvõimet.
    Meelis Atonen
    Olen Hiinat pikka aega heaks investeeringuks pidanud ja pole siiani eksinud. Olen ka uutesse julgetesse turgudesse oma raha pannud. Näiteks Venemaal on võimalus hästi teenida, kui tabada ära õige valdkond. Seal on näha riigikapitalismi ilminguid: ühelt poolt poliitiliselt üritatakse kontrollida kõike, teisalt majanduslikult üritatakse langetada tarku otsuseid. Kui leida näiteks ettevõtted, kes riigikapitalismiga hästi läbi saavad, võib päris hästi teenida. Sellega on muidugi seotud suured riskid, kuna ühel hetkel võib ettevõte oma soosingu kaotada.
    Mulle meeldib oma väikest raha jätta kohtadesse, millest ma midagigi aru saan. Venemaa, Kasahstan, Hiina - neid turge ma natuke mõistan. Samas näiteks Brasiiliasse pole tükkinud, sest ma pole sealse piirkonnaga kursis ja saan väga hästi aru, et investeerimiseks ei piisa ainult sellest, et ma tean, et seal on head rannad, ilusad naisterahvad ja lisaks kõigele suurepärane jalgpallimeeskond.
    Märt Luuk
    Mina olen aktsiainvesteeringud ootele pannud. Kindlasti lähevad veel odavamaks, teisalt kui aktsiad odavnevad ja endal neid käes on, pole ka väga hea. Välisturgude kohta ei oska ma midagi öelda, pole sinnapoole vaadanud. Huvi oleks, aga ei tunne asja, see tundub nii kauge olevat.
    Arvo Nõges
    Olen vaikselt hakanud jälle investeerimisega tegelema ja nõustun, et võiks tulla turule tagasi. Näiteks olen vaikselt müünud Telekomi ja Norma aktsiaid ja Arco Vara juurde ostnud. Väga tormata samas ei tasu - ei oskagi öelda, millele peale Arco Vara tormi joosta. Samas kinnisvaraturule kindlasti jagub veel natuke musta värvi selleks ja järgmiseks aastaks, aga õnneks oli Baltimaades buumiaeg väga lühike.
    Balti turuga uuesti alustada on siiski veel natuke vara, aga tugevad on Soome ja Rootsi turud, kus on huvitavaid asju müügis. Olen vaadanud TeliaSonerat ja mõningaid panku. Kindlasti pakuvad nad võimalusi pikaajaliseks investeeringuteks, aga ruumi ka lühiajalisteks. Kui Rootsit vaadata, siis hindades on küll hirm juba mitmekordselt sees, aga minu meelest pole olukord nii hull. Samas nagu ikka languse puhul, ollakse sunnitud varasid müüma alla nende omahinna.
    USAs tegutsen ka, ikkagi börsinduse häll ja paljudel ettevõtetel on traditsioonid välja kujunenud. Väga eksootilisi riike, nagu Venemaa või Brasiilia, ma ei vaata, ei oska nende kohta arvamust avaldada. Mõned tõesti peavad Poolat atraktiivseks, aga minu meelest see nii ei ole.
    Jaan Talts
    Ma olen 12 aastat aktsiatega tegelenud ja algajatele tahaksin soovitada: mõelge oma peaga ja olge ettevaatlikud. Maaklerite soovitusi ei maksa üldse tõsiselt võtta, kui kuulad soovitusi ja läheb halvasti, peab neid kiruma ja eks ma isegi olen neid maaklereid kirunud. Igaüks peab mõtlema oma peaga: ise teed, ise vastutad.
    Praegu ma aktsiatega ei tegele, nad on mul alles, aga kuna turg viskleb siia-sinna, ei ole ma sellele keskendunud. Praegu ei kipita ka veel. Lõpmatult turg muidugi kukkuda ei saa ja kui maailma lõppu ei tule, siis varsti ehk hakatakse jälle vaikselt ostma.
    Välisturud on kindlasti põnevamad, aga ma ei tegele eriti nendega, kuigi mul on mõned asjad Leedust ja Soomest. Olen rohkem kodu lähedalt ostnud ja kuigi ma olen aastaid asjaga tegelenud, siis praegu ei mõtle sellele, kuna turg on surnud.
    Aga halva ilma järel tuleb ikka hea ilm, nii on ka majanduses, aga millal see juhtub, seda ei oska mina küll öelda. Selle hea ilma lootuses praegu elataksegi.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.