Mitu miljonit dollarit, härra Vähi?

Meelis Niinepuu 13. august 2008, 00:00

Tiit Vähi soovitas eilses Äripäevas Eesti avalikkusel Gruusia küsimuses vait olla ja mitte muutuda russofoobseks. Ühtlasi refereeris ta oma hiljutist meediakogemust, mille kokkuvõte oli järgmine: Gruusia võib olla süüdi genotsiidis ja pommitab rahulikku elanikkonda GRADi rakettidega. Kuigi härra Vähi väidab, et sai selle kogemuse CNNist ja Briti päevalehest Guardianist, jääb mulle mõlema pideva jälgijana mulje, et härra Vähi võis prillide puudusel kogemata vaadata Pervõi Baltiiski Kanali või lugeda mõnd Venemaa häälekandjat. Järginuks lääs konflikti eskaleerudes Vähi soovitust vaikida, oleks Thbilisis praegu ametis venemeelne nukuvalitsus.

Kahtlemata on ärimees Vähil, kellest eilseni paljud veel lugu pidasid, õigus oma arvamusele. Ta tuleb ühiskonnast, kus vaikimisel oli suurem väärtus kui rääkimisel. Vaikimine ja ärakannatamine avas uksi, rääkimine sulges, sageli trellitatult. Samuti on härra Vähi ärimees, kes on investeerinud sadu miljoneid Sillamäe sadamasse ja kannatab otse Venemaa transiidiblokaadi tõttu. Kahtlemata ei ole selline olukord ühegi ettevõtja jaoks kerge. Samas kergitab tema eilne avaldus küsimuse ettevõtja sotsiaalsest vastutusest. Eriti peaks see puudutama ettevõtjat, kel on riigimehe kogemus.

Viimastel päevadel on mul olnud hea meel tunnistada, kuidas Gruusias ärihuve omavad ettevõtjad otsivad võimalusi grusiinide aitamiseks. Need ettevõtjad on kaotanud Gruusia ja Vene valitsuste konflikti tõttu palju raha ja võimalusi. Osal neist ettevõtjaist on samuti ärihuvid Venemaal, kuid ometi avaldavad nad keerulisel ajal Gruusiale toetust ega nõustu telepildiga, kus näidatakse Gruusia lipuga saapaid puhastavaid Vene soldateid. Pole võimatu, et need ettevõtjad kaotavad võimaluse Venemaaga äri ajada, aga nad - erinevalt härra ekspeaministrist -pole kaotanud väärikust.

Väärikuse määratluse otsisin härra Vähi jaoks rahvusvahelisest telepildist, intervjuust purukspommitatud Gori linna arstiga: "See sõda käib sellepärast, et me keeldume põlvitamast. Ma jään siia ja ei põlvita ka automaaditoru ees enne, kui mind on maha lastud." Mitu miljonit dollarit maksab teie väärikus, härra Vähi?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing